Benitez tracht schijn op te houden

milaan Door zijn vaste volgers van de Italiaanse media wordt Rafael Benitez omschreven als een 'dead man walking'. Clubeigenaar Massimo Moratti van Internazionale is wel zo'n beetje klaar met de Spaanse coach (50). Spelers morren openlijk in de kranten. En de resultaten blijven zoals ze waren, povertjes.

Charles Bromet

Het is niet alleen dat Inter nu op de zesde plaats staat in de Serie A, op negen punten achterstand van stadgenoot AC Milan. Soms klinkt er gemopper uit de spelersgroep over de toegenomen trainingsintensiteit. Dan weer zijn het de gebrekkige communicatieve vaardigheden van Benitez die tot irritatie leiden.


Hoe dan ook, bij Moratti begint het geduld op te raken. Dat liet hij duidelijk blijken aan de vooravond van de vijfde groepswedstrijd in de Champions League, vanavond tegen FC Twente. Er dient gewonnen te worden. Zo simpel is het. En zelfs dan heeft Benitez nog geen zekerheid over zijn toekomst.


Want de club die zich vorig seizoen nog liet huldigen als winnaar van de Champions League, de Serie A en de Italiaanse beker onder de Portugees José Mourinho, heeft de aanblik gekregen van een smakelijk tussendoortje voor ploegen die nog niet zo lang geleden juist achteloos opzij konden worden geschoven.


Een van de voornaamste redenen voor het plotselinge verval, de blessuregolf, werkt natuurlijk niet mee. Zo ontbreken tegen Twente liefst vijf basiskrachten - doelman Julio Cesar, de verdedigers Maicon, Samuel, Chivu en spits Milito - uit de ploeg die Bayern München versloeg in de Champions Leaguefinale in mei, in Madrid.


Als coach in het nauw heeft de ervaren Benitez zich twee dingen voorgenomen. Beitel een glimlach op je gezicht en laat die, in het zicht van de pers, geen moment verdwijnen. En antwoord op elke vraag dat je een overwinning van je ploeg verwacht tegen Twente.


Op het trainingscomplex van Inter, Appiano Gentile in Como, leidt dat tot bizarre taferelen als de Spanjaard dinsdag aanschuift om zich te verweren tegen de slechte resultaten van de laatste weken. Als acteur komt hij niet echt uit de verf. Met de verkrampte lach op zijn gezicht doet hij een poging innerlijke rust uit te stralen. Het is een pose, een oneigenlijke houding van een starre resultaatcoach.


Of de vraag nu luidt of hij zichzelf verwijten maakt voor de povere reeks van vijf wedstrijden zonder overwinning, of dat hij denkt dat hij bij een nederlaag zijn laatste wedstrijd bij Inter heeft gecoacht: steeds zegt hij dat hij een zege verwacht op de Nederlandse kampioen. Het is alsof de naald van een oude grammofoon is blijven hangen in de plaat.


Soms is hij bereid tot een iets uitgebreidere toelichting, al gaat het niet van harte. Over de onvrede in de spelersgroep - de helft van zijn basiskrachten schijnt zich tegen hem te hebben gekeerd - zegt hij: 'Ik ben nu 25 jaar actief als trainer. Waar ik ook heb gewerkt, altijd waren er wel ontevreden spelers. Maar uiteindelijk schaarde iedereen zich achter mij.'


Dat laatste is niet helemaal waar. In het laatste seizoen van zijn zesjarige termijn bij Liverpool, zijn vorige werkgever, was hij de greep op zijn spelers kwijtgeraakt. Bij Inter is hij dit seizoen de succesvolste coach van de laatste decennia opgevolgd, een klus die om te beginnen al nooit gemakkelijk was.


Moratti heeft jarenlang al zijn tijd, energie en geld in Inter gestoken. In mei zag hij zijn droom uitkomen, toen Mourinho de club weer naar de voetbalhemel leidde door de Champions League naar Milaan te brengen. Zo werd het werk voortgezet van vader Angelo Moratti, die in de jaren zestig als voorzitter grote successen vierde met trainer Helenio Herrera aan het roer.


Massimo Moratti was verknocht aan Mourinho en zag hem deze zomer dan ook met tegenzin vertrekken naar Real Madrid. Omdat de beoogde opvolger, Pep Guardiola van Barcelona, niet haalbaar bleek, kwam Benitez in beeld. En nu, amper een half jaar verder, is hij alweer bijna uit beeld geraakt.


De Spanjaard weet het, al houdt hij moed. 'Bij winst op Twente zal de hele sfeer in de club veranderen. Ik heb daarom ook geen zin meer om terug te kijken. Mijn gedachten gaan niet uit naar wat er met me gebeurt als het misgaat tegen Twente. Ik ga er juist vanuit dat die wedstrijd het begin zal zijn van een positieve reeks.'


Erg overtuigend klonk het niet.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden