Beneveld

JEAN-PIERRE GEELEN

Feestjes moet je natuurlijk nooit verstoren, maar het verjaardagspartijtje dat de publieke omroep deze maanden geeft, is allang geen feestje meer. En dan moet de echte 60'ste verjaardag nog komen, zondag.

Het is intussen een beetje een sneue vertoning geworden. De jarige is wat beneveld geraakt en kijkt allang niet meer zo helder uit zijn ogen. Is ook lastig, nu de feestverlichting langzaam is gaan dimmen.

Han Peekel trekt al maandenlang in polonaise door de krochten van de tv-archieven, waar hij zich voor de camera verlustigt aan bijvoorbeeld een doos waarin het ontzielde lichaam van Zoef de Haas lag.

Frits Sissing trekt avond aan avond tv-konijnen uit de oude doos in Licht uit, spot aan.

Wéér Toppop, de lopende band uit Eén van de acht, Farce Majeur, André van Duin.

Last man watching is het nieuwste onderdeel van deze eindeloze nazomerspelen. BNN hoopt zestig deelnemers het 'wereldrecord televisiekijken' te laten verbeteren. De marathon begon donderdagavond in een uitzending met Patrick Lodiers, de bedoeling is dat ook de kijker het uitzingt tot aan de eindstreep, zondagavond laat - een prestatie op zichzelf.

Lodiers noemde de deelnemers 'helden'.

Ze waren bij aanvang getest op drugs en alcohol. Per uur mogen ze vijf minuten vrij voor toiletbezoek, per etmaal krijgen ze een uur vrij voor douchen en bewegen. Een deelnemer had al negen uur niet geplast, om de opgespaarde minuten later een vol uur lang te kunnen benutten.

De kijker mocht meestemmen over de fragmenten die de deelnemers kregen voorgeschoteld. Daar gingen we weer, met Willem Ruis, Paul de Leeuw, Mieke Telkamp in Op volle toeren.

In de studio zat Dick Passchier. Het was, kortom, wederom één grote reünie van Omroep Max.

Op feestjes die niet leuk meer zijn, moet je via de keukendeur weg zien te komen. Maar ook wie bleef, moest zich toch storen aan de rommeligheid, het beroerde geluid in het gebouw van Beeld en Geluid, en aan verbindingen die soms uitvielen.

Maar hier is geen ontkomen aan.

In Pauw & Witteman is deze week de hele Zapservice gevuld met fragmenten van vroeger. Ik verdenk de heren presentatoren niet van slaafsheid, dus het moet haast wel vrije wil zijn geweest die hen daartoe bracht.

Zorgwekkend, want het lijkt verdacht veel op een symptoom van een collectief gevoeld minderwaardigheidscomplex. Compensatiegedrag, vermoedelijk als reflex op Geerts hete adem die 'publiek Hilversum' in de nek voelt blazen. Bezuinigingen hangen niet eens meer als een zwaard van Damocles boven het Hilversumse waterhoofd, het zwaard heeft al (bijna) huid geraakt.

Desondanks heeft de publieke omroep een paar weken geleden maar liefst 75 min of meer nieuwe programma's aangekondigd voor het huidige seizoen. Er zitten hoopgevende en creatieve programma's bij. Een gezonde publieke omroep zou dat voldoende zelfvertrouwen moeten geven. Maar deze patiënt lijkt depressief geraakt, in zichzelf gekeerd. Hij vlucht in narcisme en leeft alleen nog maar in het verleden. Na een lange periode van observatie, is het tijd voor de diagnose. Die luidt: patiënt is rijp voor een maandje gedwongen opname. In Medisch Centrum West.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden