Benen laten Blijlevens in de steek

Met het aantrekken van sprinter Jeroen Blijlevens 'kocht' het Belgische Lotto-team eind vorig jaar zoveel UCI-punten in dat het zich in ieder geval verzekerd wist van een plaatsje bij de beste 22 wielerteams, de eerste divisie van de UCI....

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

Winnen doet Blijlevens echter al zestien maanden niet meer, ook gisteren niet in een sprintersetappe die naar Straatsburg voerde. Nadat alle snelle mannen op de Quai des Alpes wringend en duwend naar de meet raasden, de Est Jaan Kirsipuu bereikte die als eerste, was het ruim twaalf minuten wachten geblazen op Nederlands meest gereputeerde sprinter.

In vier van zijn vijf Tours won Blijlevens een etappe, vorig jaar voor het eerst niet. Dat het in deze editie nog gaat lukken betwijfelde hijzelf gisteren nog het meest. 'Het gaat gewoon niet. Ik ben niet ziek, met mijn bloed is niks mis. Dat is gewoon zo. Er zit niks in de benen.'

Die korte, krachtige benen lieten Blijlevens vrijdag op zestig kilometer van de finish in de steek. Op de Col du Donon, het laatste obstakel van de etappe, moesten drie renners lossen uit een zo goed als compleet peloton. De 29-jarige Brabander was er één van.

Dat bergje was door de organisatie nogal opgewaardeerd met het predikaat tweede categorie. De beklimming stelde niet zoveel voor al kwamen veel sprinters inderdaad enigszins in de problemen. Blijlevens: 'Steels, Kirsipuu, ze reden in een groepje honderd meter voor me. Ik kon niet aanpikken. En vanaf de afdaling is er pas écht hard gereden, in de jacht op die vijf vluchters. Dan kom je er niet meer bij.'

Hoort Jeroen Blijlevens er nog wel bij? Maakt hij nog wel deel uit van dat selecte groepje wielrenners wier namen onmiddellijk in de rondte zoemen wanneer er een massasprint dreigt? In de Driedaagse van de Panne, maart 2000, was het voor het laatst raak.

Zelf zegt Blijlevens altijd dat hij vorig jaar, in Italiaanse dienst, een 'completere' renner is geworden. Dat ene jaartje Polti maakte dat hij beter kon klimmen. Mogelijk is dat ten koste gegaan van de pure snelheid, zegt Blijlevens altijd.

Dat hij een betere klimmer is geworden maakte Blijlevens gisteren dus niet waar, of hij nog wel kan sprinten is een vraag die onbeantwoord bleef. De twijfels daarover rezen afgelopen zondag al weer. De massasprint in Boulogne-sur-Mer, op de voor hem ideale vlakke weg, (die van dinsdag in Seraing was bergop) sloot hij als dertiende af.

Dertiende. Op vrijdag de dertiende viel er weer niets te juichen voor Jerommeke. In het begin van de Tour voelde hij zich nog ziek ('Buikpijn. Er kwamen steeds gassen uit'), eenmaal hersteld voelde hij zich in Straatsburg, waar Van Poppel in 1992 naar de zege sprintte, ziek van onmacht.

Lotto had het rennersbusje gisteren symbolisch op de Quai des Belges geparkeerd, een paar honderd meter na de finish. Er viel daar weinig te lachen. Kopman Rik Verbrugghe bleef na een lange vlucht met vier anderen en tenslotte ook nog een solo-poging in het zicht van de meet, met lege handen staan. Dé Lotto-renner voor een massale aankomst was al zestig kilometer voor het einde kansloos geworden.

Staande voor het busje zei ploeggenoot Steve Vermant: 'Ik voel met Jeroen mee. Jeroen kan de domste wedstrijd winnen, dan is hij weer terug vertrokken.' Dat is Belgische wielertaal voor: als Blijlevens straks in augustus een lullig criterium wint dan zul je zien dat hij daarna sprint na sprint wint in échte wedstrijden.

Vermant sprak ronduit over de niet al te opgewekte stemming binnen de Lotto-ploeg. 'Jeroen voelt zich ongemakkelijk, hij voelt dat het wringt. Maar we zijn Nederlandstalig, we proberen hem steun te geven. Zoals in een huwelijk.'

Hoe lang de verbintenis van Blijlevens met de Belgische formatie nog mag duren is onbekend. Eind vorig jaar tekende de sprinter voor één seizoen.

De ook door commerciële overwegingen (genoeg UCI-punten om topteam te blijven) bepaalde aankoop werd door de ene ploegleider Walter Planckaert bejubeld, door de andere ploegleider Claude Criquielion bekritiseerd.

Steunverlaat Planckaert was vrijdag niet in Straatsburg aanwezig om zijn renner te troosten. Hij begraaft vandaag zijn maandag overleden moeder Gusta. In de sector kleine drama's: de Belgische sprinter Tom Steels werd in Straatsburg van de vierde naar de 160ste plaats teruggezet. Wegens onreglementair sprinten. Gedeklasseerd werd Steels ook al eens in de Tours van 1997 en 1999.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden