Benefietgala afgeblazen na intrekken visa imams

De omstreden benefietdag met islampredikers op 8 maart in Rijswijk is van de baan. Volgens de organiserende stichting Rohamaa is haar het werk onmogelijk gemaakt.

Jeroen Visser
Exterieur van Event Plaza in Rijswijk waar begin maart het Rohamaa Benefiet event zou worden georganiseerd. Beeld anp
Exterieur van Event Plaza in Rijswijk waar begin maart het Rohamaa Benefiet event zou worden georganiseerd.Beeld anp

Het bestuur werd 'van overheidswege' gedwongen zes gastsprekers af te zeggen, zegt een woordvoerder. 'Anders zou het evenement vrijwel zeker worden verboden.' Ook zouden diverse sponsoren en leden van Rohamaa zijn bedreigd.

De burgemeester van Rijswijk, Michel Bezuijen, zegt in een reactie dat hij het programma niet inhoudelijk heeft beoordeeld. 'Wij hebben de stichting alleen gewezen op de risico's voor de openbare orde.' De burgemeester zag tot dusver geen reden de bijeenkomst te verbieden.

Buitenlandse islampredikers

Het benefietgala was bedoeld om geld in te zamelen voor buitenlandse hulpprojecten. Eerder dit jaar hielp Rohamaa Syrische vluchtelingen in Zuid-Turkije. Het programma zou worden opgeluisterd met buitenlandse islampredikers, van wie sommige omstreden zijn. Zo treurt de Egyptische prediker Wahid Baali in een videoboodschap om de dood van Osama bin Laden.

Alle gastsprekers hadden in eerste instantie een visum gekregen omdat ze niet op een zwarte lijst stonden. Na berichten in diverse media dat er haatpredikers zouden komen, trok minister Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag de visa van drie imams in. Hij deed dit na nieuwe informatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Een flyer van het evenement in Rijswijk, georganiseerd door Stichting Rohamaa. Beeld anp
Een flyer van het evenement in Rijswijk, georganiseerd door Stichting Rohamaa.Beeld anp

Het kabinet moet in antwoord op Kamervragen nog uitleggen waarom het ministerie bij het beoordelen van de visumaanvragen niet over alle informatie beschikte.

Wie de drie geweigerde geestelijken zijn en waarom ze hun visum weer moesten inleveren, is niet bekendgemaakt. Ook de stichting doet er het zwijgen toe. 'Maar het zijn mensen die vaker in Nederland zijn geweest', zegt de woordvoerder.

Haatpredikers weren

De stichting heeft een advocaat ingeschakeld en bereidt juridische stappen voor: 'Als betrokken burgers van dit land voelen wij ons uitermate beperkt in onze elementaire vrijheden.' Ook een islamitisch benefietgala dat op 1 maart in Utrecht zou worden gehouden, werd vrijdag afgeblazen. De Hilversumse stichting World Wide Relief had onder meer de omstreden sjeik Assim al-Hakeem uit Saoedi-Arabië en de Nederlandse bekeerling Abdul-Jabbar van der Ven uitgenodigd. De directie van partycentrum Luxury, waar het evenement zou plaatsvinden, trok zich vrijdag terug.

World Wide Relief hield daar vorig jaar ook een benefietgala, waar geld werd ingezameld voor Palestina, Birma en Zuid-Marokko. Toen waren er geen buitenlandse gastsprekers.

Minister Asscher (Sociale Zaken) riep eerder deze week islamitische organisaties binnen het Contactorgaan Moslims en Overheid op buitenlandse haatpredikers uit Nederland te weren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden