'Benedictus XVI wacht zware taak in Heilige Land'

Vaticaankenners denken dat de paus zich vooral zal inspannen voor de Palestijnse rechten. Christenen zien zijn komst met argwaan tegemoet....

ROME Sommigen vinden het programma ‘veel te vol, voor een 82-jarige’. De paus begint morgen aan een werkbezoek aan het Midden-Oosten dat acht dagen zal duren. Dagen die soms om half 8 beginnen en ’s avonds niet voor achten eindigen.

Bijna 50 visites en ontmoetingen staan op stapel, evenals dertig toespraken en gebedsdiensten.

Er hangt dan ook veel af van Benedictus’ reis naar Jordanië, Israël en de Palestijnse gebieden. Het Vaticaan spreekt zelfs van een ‘missie van vrede en verzoening’.

‘Het is wellicht een onmogelijke opgave, maar de paus zal zich nadrukkelijk willen manifesteren als kerkleider die voor verzoening komt pleiten’, zegt de Belgische pater norbertijn Ward van Gijssel, die sinds 1995 in Rome woont en goed op de hoogte is van Vaticaanse zaken. ‘Elk woord over vrede, oorlog en diaspora zal op een goudschaaltje worden gewogen.’

Kenners van de Heilige Stoel denken dat de pontifex zich vooral zal inspannen voor de rechten van de Palestijnen. Benedictus XVI zou daartoe al diverse signalen hebben afgegeven, zoals zondag tijdens de mis op het Sint-Pietersplein. ‘Laten wij bidden voor de gekwelde volkeren in het Heilige Land’, zei de paus. ‘Ik vraag jullie vooral om het Palestijnse volk te gedenken, dat groot leed en grote ontberingen heeft moeten doorstaan.’ Die woorden leken een duidelijke verwijzing naar de militaire campagne van Israël, eind vorig jaar in de Gazastrook.

Ook liet Benedictus XVI zich kort geleden, na een audiëntie door een Palestijns meisje, publiekelijk een zwart-wit geblokte sjaal om de hals leggen. ‘Bovendien begint de paus zijn bezoek in Jordanië’, zegt pater Van Gijssel. ‘Hij gaat niet rechtstreeks naar Israël. En hij ontmoet de rechtse premier Netanyahu pas tegen het einde van zijn reis. Dat is een punt waar Palestijnen gevoelig voor zijn.’

Er valt in moslimkringen voor de 264ste opvolger van Petrus veel scepsis weg te nemen. In Nazareth schijnt op het belangrijkste plein van de stad al een spandoek tegen Benedictus XVI te hangen met de waarschuwing uit de Koran dat ‘zij die God en zijn Boodschapper kwaad doen, door God worden vervloekt, in deze wereld en in het hiernamaals’.

Veel moslims zijn nog steeds boos over Benedictus’ Regensburg-toespraak uit 2006. Daarin citeerde hij een 14de-eeuwse Byzantijnse keizer, die meende dat de profeet Mohammed enkel ‘slechte en onmenselijke zaken’ aan het geloof heeft toegevoegd.

In Gaza en op de Westelijke Jordaanoever staken moslims uit woede over deze ‘beledigende’ voordracht verscheidene kerken in brand. Benedictus XVI heeft altijd volgehouden dat hij verkeerd is begrepen. Maar islamitische geestelijken willen tijdens zijn bezoek alsnog zijn excuses eisen.

Zelfs christenen in de regio zien de komst van de pontifex – die geregeld puin moet ruimen na een onhandige opmerking – met argwaan tegemoet. ‘Hij moet weten dat elk woord dat hij uitspreekt, directe gevolgen heeft voor de Palestijnse christenen en de relatie tussen de religies’, zei de voorzitter van de Palestijnse christelijke oecumenische organisatie Sabeel tegen persbureau AP.

De Italiaanse Vaticaankenner Sandro Magister meldt dat ‘veel christenen, inclusief priesters en bisschoppen, hebben gezegd dat zijn bezoek inopportuun is’. ‘Benedictus XVI wacht een zware taak in het Heilige Land’, schrijft Magister op zijn website. ‘Meer nog dan de Israëli’s die hem uitnodigden, meer dan het koninkrijk Jordanië dat de deuren voor hem heeft opengegooid, zal hij eerst de christenen in de regio voor zich moeten zien te winnen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden