Benedictus moest wel een wit pak aan

VAN ONZE CORRESPONDENTE SARAH VENEMA

ROME - Kinderen verkleden zich tijdens carnaval als paus Franciscus, boekenwinkels verkopen Franciscus-stripboeken en vandalen spuiten het gezicht van de Argentijnse paus op de Romeinse muren. Paus Franciscus weet sinds zijn aantreden zo vaak het nieuws te halen, dat bijna niemand nog aan zijn voorganger denkt.

Maar de man die tot vorig jaar dienaar des dienaren Gods was, loopt nog altijd achter de dikke muren van Vaticaanstad rond in een wit gewaad. Hij heeft zijn pausnaam gehouden, laat zich emeritus-paus noemen en kan ontmoeten wie hij wil. Zaterdag zat hij zelfs weer in de kerk toen zijn opvolger negentien kardinalen benoemde.

Vaticaanstad was flink in de war toen Benedictus XVI vorig jaar zijn aftreden aankondigde. Het was in geen vijf eeuwen voorgekomen dat een paus levend uit zijn functie trad en gedragscodes voor de omgang met een ex-paus hadden ze niet.

Zelf gaf Benedictus XVI tijdens zijn allerlaatste toespraak op het Sint Pietersplein toe dat als je eenmaal paus bent, kom je er nooit helemaal van af. 'Het 'altijd' betekent ook 'voor altijd', ik kan niet terugkeren naar het privéleven', zei hij. 'Ik zal niet meer de macht over de regering van de kerk bezitten, maar door de dienst van het gebed blijf ik aanwezig binnen de omheining van Sint Pieter.'

Nu de herinneringsverhalen van een jaar na zijn aftreden in de maak zijn, veroorzaakt die laatste opmerking een golf van speculaties. Waarom wilde de paus aanwezig blijven? En wilde hij eigenlijk wel weg? Vaticanisten hebben zich nooit willen neerleggen bij de theorie dat Benedictus XVI aftrad vanwege ouderdom. Het was in 2.000 jaar pausgeschiedenis nog nooit een argument en nadat de butler van de paus officiële documenten van zijn bureau stal en doorspeelde aan journalisten wist zelfs de buitenwereld dat in de Vaticaanse paleizen vieze machtsspelletjes werden gespeeld. Het aftreden van de paus was geen vrije keuze, speculeren zij nu. En dat betekent dat zijn aftreden niet geldig is.

De 86-jarige Benedictus XVI leidt sinds hij is vervangen een voor de buitenwereld onzichtbaar bestaan in een speciaal voor hem verbouwd klooster in de tuinen van Vaticaanstad. Een jaar lang liet hij zich niet buiten de Vaticaanse muren zien.

Nu de geruchten rondzingen dat hij eigenlijk de katholieke kerk weer zou moeten leiden, besloot hij toch van zich te laten horen. 'De speculaties rond de ongeldigheid van mijn aftreden zijn simpelweg absurd', schreef hij in een brief aan vaticanist Andrea Tornielli, waarvan de krant La Stampa woensdag fragmenten publiceerde.

Ook achter zijn mantel moet niemand iets zoeken. 'Het behoud van het witte gewaad en de naam Benedictus waren simpelweg praktische zaken', schrijft de afgetreden paus. 'Op het moment dat ik aftrad, waren geen andere kleren beschikbaar.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden