'Beneden' en 'boven' twisten om kraakpand en asielzoekers

In de Oude Boteringestraat 69 in Groningen zitten beneden twee vastgoedhandelaren die de krakers van boven weg willen hebben. Maar die van boven zeggen zulke goede bedoelingen te hebben: huisvesting bieden aan dakloze vluchtelingen....

Van onze verslaggeefster Greta Riemersma

Binnen zijn gas, licht en water afgesloten. 'Het stinkt hier een beetje', zegt Peter Veenje in de buurt van de wc's.

Veenje is een van de krakers die sinds een maand de Oude Boteringestraat 69 bezet houden. Zij doen dit met een oogmerk dat nooit eerder werd verzonnen: ter huisvesting van dertien dakloze vluchtelingen. Maar geen vluchteling heeft nog de gang naar het kraakpand gemaakt. Vooralsnog is het huis inzet van een strijd die maandagmiddag in de Groningse rechtbank een nieuw hoogtepunt beleefde.

In het conflict staan aan de ene kant de eigenaren van het pand, Boer en D'Haan uit de Groningse vastgoedbranche. Zij willen de krakers 'linksom of rechtsom' uit de Oude Boteringestraat 69 laten verwijderen. Desnoods gebruiken zij hierbij een cirkelzaag of een knokploeg van een mannetje of twintig, dertig, zo zouden ze bij eerdere gelegenheden hebben gedreigd. De andere partij bestaat uit ongeveer vijftig jongeren en oudere jongeren die elkaar kennen uit het Groningse krakerscircuit. In wisselende samenstelling bewonen zij Oude Boteringestraat 69, in afwachting van de vluchtelingen die ze hier alsnog hopen onder te brengen. 'Het is niet eens zwaar belachelijk, maar totaal ziekmakend hoe Nederland met vluchtelingen omgaat', aldus Peter Veenje.

In de rechtszaal leverde dit maandagmiddag het volgende beeld op. De vastgoedbranche was vertegenwoordigd door de hoogblonde eigenaar D'Haan, met loshangend bloesje over de broek, gouden polshorloge en op gympen. D'Haan wilde met de pers niets te maken hebben en snelde na de zitting weg.

De krakers met hun stekels of dreadlocks op het hoofd en schoenen die tot de schenen waren vastgeveterd, schreeuwden nu en dan door de zaal. 'Jullie rechtsstaat is nog steeds de onze niet!', riep Peter Veenje richting rechter bij het verlaten van de zaal.

Grote vraag: kunnen de eigenaren aantonen dat zij nieuwe huurders voor hun pand hebben gevonden, waardoor de krakers moeten vertrekken? Het voormalige kantoorpand in hartje Groningen heeft twee jaar leeg gestaan. 'Plotseling duiken er huurders op', zei rechter Praktiek gisteren. 'Je krijgt wel het gevoel: hoe kan dat nou?'

Tijdens een zitting eerder deze maand stelde de rechtbank de eigenaren in het gelijk voor wat betreft de begane grond. Hier zou een organisatieadviesbureau worden gevestigd, en of de krakers er maar wilden weggaan. Dat deden ze.

Maar de strijd verhardde zich. De krakers wierpen een ijzeren barricade op tussen beneden en boven; de eigenaren sloten gas, licht en water af.

Sindsdien verschaffen de krakers zich toegang tot de bovenverdiepingen via de brandtrap. Ze koken op campinggas, water komt uit jerrycans en licht uit druipkaarsen in lege bierflessen. In deze omstandigheden kunnen ze geen dertien vluchtelingen herbergen, erkennen ze. 'Maar we zijn nog steeds hoopvol', klinkt het.

De vluchtelingen zijn begin juli uit de noodopvang van de gemeente Groningen gezet. Het Heymanshuis, een voormalig bejaardentehuis waar die noodopvang was ingericht, ging dicht. De gemeente huurt sindsdien 47 bedden in een Formule 1-hotel, à 12,50 euro per bed per dag, voor vluchtelingen die aan nauwomschreven criteria voldoen. Dertien vielen buiten de boot.

De eigenaren van Oude Boteringestraat 69 willen hen in elk geval niet. Ze hebben ook voor de bovenverdiepingen een nieuw bedrijf gevonden: Puzzle en Co, zo bleek gisteren tijdens de rechtszitting. Volgens de krakers is het een eenmansbedrijf uit Emmen. 'Hoe kan dat nu naar deze A-locatie verhuizen?', vragen ze zich af. Mochten de krakers niettemin verliezen, dan kraken ze ergens anders door. 'We kennen nog wel een paar pandjes', klinkt het eensgezind aan de Oude Boteringestraat 69.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden