Bendeleider Baybasin krijgt levenslang

Het gerechtshof in Den Bosch heeft Hüseyin Baybasin dinsdag veroordeeld tot een levenslange celstraf. Het hof acht bewezen dat de 46-jarige Koerd aan het hoofd heeft gestaan van een criminele organisatie die zich onder andere schuldig maakte aan de handel in heroïne, moord en gijzeling....

Van onze verslaggeefster

Gerben Bruinsma, directeur van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving in Leiden, noemt de strafmaat 'vrij uniek'. In de georganiseerde misdaad ontbreekt meestal overtuigend bewijsmateriaal dat een leider geweld heeft geïnitieerd en geregisseerd, verklaart hij.

Als levenslang wordt opgelegd, zoals onlangs bij de Dordtse 'Playstationmoorden', gaat het veelal om delicten die hebben geleid tot een schok in de maatschappij. De beslissing van het hof inzake Baybasin past volgens Bruinsma in een trend: 'Extreem gewelddadig gedrag onder criminelen wordt niet meer gezien als een element van de bedrijfsvoering van de georganiseerde misdaad. Dat wordt strenger bestraft, waardoor Nederland meer in de pas loopt met het buitenland.'

Het hof oordeelde dat Baybasin niet meer de kans mag krijgen 'om op een niets ontziende wijze over levens van anderen te beslissen'. Daarbij spelen argumenten van 'generaal preventieve aard en van normbevestiging' een rol.

Advocaat Gerard Spong gelooft niet in deze preventie-argumentatie, 'een zeepbel die standaard als motivatie van stal wordt gehaald'. 'Criminele organisaties hebben zich nog nooit laten afschrikken door de hoogte van straffen.' Het enige effect dat hij voorziet, is dat bendes zich nog beter gaan organiseren en sneller potentiële verraders vermoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden