Rechtbankverslag
Bende rond Ridouan T. verdacht van steeds meer liquidaties: ‘Heb bloed, bloed nodig. Niks anders’
De verdenking tegen de bende rond Ridouan T. dijt steeds verder uit. Inmiddels draait het onderzoek-Marengo om elf verdachten, drie moorden en een reeks pogingen daartoe, zo bleek woensdag in de rechtbank.
‘Heb bloed, bloed nodig. Niks anders.’ Het is 17 april 2016. Enkele uren eerder is Samir Erraghib vermoord. De veronderstelde opdrachtgever Ridouan T. lijkt opgetogen. Via zijn telefoon stuurt hij versleutelde PGP-berichten: ‘Ben top. (..) Hahaha ben al dronken broertje.’ En dat niet alleen: volgens het Openbaar Ministerie spreekt Ridouan T. dan alweer over een nieuw moordplan. Hij is weer aan het ‘jagen’.
Dat bleek woensdag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. En hoewel Ridouan T. (41) niet aanwezig was – de internationaal gezochte crimineel is nog altijd voortvluchtig – werd zijn naam veelvuldig genoemd. Tijdens de vijfde voorbereidende zitting van de uitgedijde zaak-Marengo werden de contouren van dit omvangrijke liquidatieproces geleidelijk zichtbaar.
Het onderzoeksdossier dat vorig jaar begon met één moord en twee verdachten telt inmiddels elf verdachten – onder wie Nabil B., de kroongetuige. Drie verdachten zijn recentelijk gearresteerd. De criminele organisatie rond Ridouan T. uit Vianen en zijn rechterhand Saïd R. wordt in deze zaak in verband gebracht met drie liquidaties en een reeks pogingen daartoe.
Zo zou Ridouan T. ook de opdracht hebben gegeven om Ebrahim B. te liquideren – slechts enkele uren nadat Samir Erraghib voor zijn huis in IJsselstein werd vermoord.
De ‘slager’
B. – die ook wel de ‘slager’ wordt genoemd - had een jaar eerder aangifte gedaan. In de zomer van 2015 vertelde Ebrahim B. aan de politie dat Ridouan T. en Saïd R. hem wilden liquideren. Dit tweetal internationaal opererende drugsmiljonairs zou leiding geven aan een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor een lange reeks nietsontziende liquidaties.
Die belastende verklaring komt niet lang daarna terecht in het criminele circuit, en wekt de wrevel van Ridouan T., aldus de aanklagers.
Rond de kerstdagen krijgt de familie van Ebrahim B. een dreigend bezoekje met de mededeling dat B. zijn verklaring moet intrekken. Maar dat is niet genoeg voor T., aldus het OM. De ‘slager’ moet hoe dan ook dood. ‘Hij gaat slapen zodra hij zijn verklaring intrekt. En iedereen mag het weten. Hij gaat, broertje. Fuck hem’, schrijft Ridoaun T. in een PGP-bericht.
Wroeging
Het enige probleem: Ebrahim B. is lastig te vinden. En dus richt T. zijn pijlen op de contacten van Ebrahim B. Bij gebrek aan B. moeten de broers El M. en Ranko Scekic worden geliquideerd, aldus de verklaringen van Nabil B. Deze Utrechtse crimineel zal zich in januari 2017 met wroeging melden bij de politie om kroongetuige te worden. Maar in het voorjaar van 2016 zit Nabil B. er nog middenin. Hij krijgt van Ridouan T. de opdracht om ‘de hond Joego’ te zoeken, oftewel Ranko Scenkic. Ridouan T. – die in berichten ook wel de ‘kleine’ wordt genoemd – zou op zijn beurt de schutters regelen.
Na enkele mislukte pogingen wordt Scekic op 22 juni 2016 voor de ogen van Nabil B. geliquideerd, aldus de aanklagers. Kort daarna krijgt Nabil B. van Ridouan T. het bericht dat de heads – de schutters – veilig waren aangekomen in het safehouse dat B. had geregeld. Opnieuw zou T. opgetogen zijn geweest over de geslaagde liquidatie. In een bericht aan B. schrijft Ridouan T.: ‘Ha ha ha, die waterhoofd leeft niet meer. Die hond heeft 5 of 6 kogels door zijn kop gekregen.’
‘Door kroongetuige zijn nieuwe verdachten in beeld gekomen’
Het bewijs tegen in de zaak-Marengo dankt het OM voor een belangrijk deel aan kroongetuige Nabil B. (31). Zijn verklaringen worden ondersteund door ontsleutelde PGP-gesprekken. In maart 2018, tijdens de eerste voorbereidende zitting, maakte het OM bekend dat Nabil B. kroongetuige was geworden. Nog geen week later, op 29 maart 2018, werd de broer van Nabil B. uit wraak doodgeschoten in zijn beletteringsbedrijf in Amsterdam. Reduan B. had niets van doen met het criminele leven van zijn broer.
Later bleek dat het OM tegen de wil van de kroongetuige het nieuws over de deal in maart bekend had gemaakt. Volgens een direct betrokkene was de beveiliging van de familie van B. op dat moment nog niet op orde. ‘Het was niet onze keuze om het nieuws van de kroongetuigendeal naar buiten te brengen voordat kopstuk Ridouan T. was opgepakt’, zei Bart Stapert, de toenmalig advocaat van B., in december in de Volkskrant. Stapert gaf toe dat hij én het OM – ondanks waarschuwingen vanuit de familie – onvoldoende rekening hielden met de mogelijkheid dat er daadwerkelijk wraak zou worden genomen op de familie van B..
Woensdag zeiden de aanklagers dat ze het nieuws over de kroongetuige in maart 2018 wel bekend moesten maken. Het OM vreesde dat de rechters anders medeverdachte Mohammed R. – in afwachting van de inhoudelijke behandeling – vrijuit zouden laten gaan.
Mohammed R. is de broer van Saïd R. en was voor zijn arrestatie in december 2017 beschoten in een auto. Hij raakte zwaargewond. Bij die schietpartij werd ook een bejaarde vrouw geraakt in haar been. Door het nieuws over de kroongetuige bekend te maken hoopte het OM ‘dit criminele samenwerkingsverband te ontmantelen’, in de hoop dat nieuwe liquidaties voorkomen konden worden. Volgens de aanklagers zijn door de verklaringen van B. ‘verdachten van liquidaties in beeld gekomen, waar we tot dat moment geen zicht op hadden. Het belang deze verdachten aan te houden was groot’. Daarnaast stelden de aanklagers woensdag dat de groep rondom Ridouan T. al langer wist dat Nabil B. belastende verklaringen had afgelegd. De advocaat van Nabil B. liet weten dat deze uitlatingen van het OM ‘een bijzonder gevoelig onderwerp’ raken. Hij wilde niet reageren.