Bende liet autoruiten met rust

Autoruiten vernielen of een compleet warenhuis met elektronica bij elkaar stelen: politiecommissaris Wijbenga blijkt deze twee zaken vorige week voor de Amsterdamse raadscommissie door elkaar te hebben gehaald....

Van onze verslaggever

Toen de commissaris sprak over twaalf arrestaties in de Diamantbuurt naar aanleiding van de vernielde autoruiten in nieuwjaarsnacht, doelde hij in werkelijkheid op heel andere misdrijven, bevestigt politiewoordvoerder Peter van der Maat.

Op 9januari werd in de Amsterdamse Rivierenbuurt, niet ver van de Diamantbuurt, een bende van twaalf jongens aangehouden, 17 en 18jaar oud. Bij diverse huiszoekingen, ook bij de 38-jarige heler, werden dermate grote hoeveelheden goederen aangetroffen, dat de politie later in de maand een kijkdag moest organiseren in het bureau Van Leijenberghlaan om de gedupeerden te achterhalen.

De jeugdige verdachten, onder wie enkele knapen uit de Diamantbuurt, hadden nog een verrassing voor de politie in petto: tijdens het uitstallen van de gestolen waar werd een kneedbom ontdekt, waarop het bureau in de Van Leijenberghlaan in allerijl werd ontruimd. Een speciale opruimingsdienst werd ingeschakeld om de 1kilogram kneedbare springstof onschadelijk te maken.

Tijdens het verhoor van de verdachten bleek verder dat ze uit de auto van een Duitse toerist niet alleen diens laptop, maar tevens een bulldog-puppy hadden gestolen. Het hondje werd door een van de verdachten ondergebracht bij familie in Almere, waar het dier vorige week weer kon worden opgehaald door de Duitse eigenaar.

De bende van twaalf bleek tevens in het bezit van vuurwapens. Enkele knapen worden verdacht van een zedenmisdrijf.

Op de (gestolen) mobiele telefoon van een van de jongens werden beelden aangetroffen van de vernielde autoruiten in de Diamantbuurt.

Dat laatste feit, aldus woordvoerder Van der Maat, heeft ertoe geleid dat commissaris Wijbenga abusievelijk concludeerde dat met de bende van twaalf tevens de daders van vernielde autoruiten in de kraag waren gevat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden