Bende leerdam krijgt van hof lagere straffen dan geeist

Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag acht verdachten van de bende van Leerdam veroordeeld tot celstraffen van drie tot twaalf jaar....

ANP

ANP

DEN HAAG

De 24-jarige Leerdammer C. T. en zijn 34-jarige stadgenoot D. D. kregen twaalf jaar celstraf opgelegd. Voor D. is de celstraf gelijk aan die van de rechtbank in Dordrecht. De straf voor T. valt twee jaar lager uit.

D. kreeg de straf onder meer voor het doden van diamantair De Neef in Gorcum, begin 1997. Het hof acht een poging tot afpersing met dodelijke afloop bewezen. D. heeft altijd gezegd dat zijn wapen per ongeluk afging, nog voordat de overval op De Neef begon. De rechtbank in Dordrecht geloofde hem. Ook nu achtte het hof opzet niet bewezen.

De 23-jarige chauffeur van de bende, J. S. uit Leerdam, kreeg van het hof tien jaar cel. Het OM had tegen hem zestien jaar geëist. Het hof veroordeelde de 22-jarige J. L. uit Leerdam tot acht jaar cel wegens zijn aandeel in vier overvallen en brandstichting.

Opmerkelijk is de relatief lage straf voor de 37-jarige L. P. uit Leerdam, de vermeende leider van de bende. Hij kwam ervan af met drie jaar cel na een eis van tien jaar wegens een overval op een supermarkt en brandstichting.

Het hof veroordeelde de 28-jarige J. T. uit Vaassen tot zes jaar wegens het beroven van een Dordtse hasjhandelaar. T. was betrokken bij de overval met fatale afloop, maar ontkende van plan te zijn geweest de man van zijn hasj te beroven. T. kreeg in Dordrecht zes jaar na een eis van tien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden