Bende brak in bij Quote 500-rijken

Als de villabewoners 's avonds thuis waren, maar nog niet naar bed, stond het alarm af. Dan sloeg de Haagse bende toe. Zo werd voor tonnen aan luxegoederen gestolen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART DIRKS

DEN HAAG - Een slachtoffer is meubelontwerper Jan des Bouvrie, die zelf niet in de Quote 500staat. 'Wij waren in het buitenland, maar een mevrouw was in ons huis toen het gebeurde. Zij hoorde rond half acht een boem. Boven zag ze mannen uit het raam springen. Er zijn enkele horloges gestolen.' Bij Herman Heinsbroek werd op vergelijkbare wijze ingebroken, weet Des Bouvrie, die bevriend is met de ondernemer en oud-LPF-minister. Heinsbroek heeft volgens Quote een vermogen van 190 miljoen euro.

Ook makelaar en vastgoedhandelaar Cor van Zadelhoff (vermogen 290 miljoen) zou zijn bestolen.

In een reactie meldde het maandblad dat de Quote 500 'geen routekaart voor inbrekers' is. Het blad vermeldt geen adressen. 'Wij hebben niet de illusie dat die inbrekers netjes bij de gemeentelijke reinigingsdienst zouden hebben gewerkt voor hun centjes als wij geen lijst zouden publiceren.'

Inbraak bij Jan des Bouvrie, Herman Heinsbroek en Cor van Van Zadelhoff

Een criminele bende uit de Haagse Spoorwijk wordt verdacht van tientallen inbraken in villa's verspreid over het land. Ze kozen hun doelwitten uit de Quote 500-lijst van rijkste Nederlanders en stalen voor honderdduizenden euro's aan horloges, sieraden, Louis Vuitton-tassen en andere luxegoederen.

De inbraken werden telkens tussen half acht en half tien 's avonds gepleegd, als de bewoners wel thuis waren, maar nog niet in bed lagen. De alarminstallatie stond daarom uit. De dieven klommen naar de eerste verdieping en verzamelden daar de kostbaarheden. Vooraf observeerden ze de huizen door in de buurt te fietsen of joggen. Ze gebruikten nachtkijkers, portofoons en jammers om mobiele telefoons te verstoren.

Op 2 oktober zijn vijftien verdachten gearresteerd, zo hebben politie Haaglanden en het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag bevestigd. Woensdag is de voorlopige hechtenis van negen verdachten met drie maanden verlengd. Het betreft acht mannen tussen de 20 en 43 jaar en een vrouw van 60, voornamelijk autochtonen. De zes anderen zijn vrijgelaten, maar blijven verdachten in de zaak.

Allemaal komen ze uit de Haagse Spoorwijk. De inbraakgolf werd ontdekt nadat een man met een Wajong-uitkering voor 17.000 euro aan sieraden had verkocht aan een juwelier. In zijn computer bleek de website van het maandblad Quote veelvuldig te worden geraadpleegd. Via Google Maps is gericht gezocht naar de adressen van potentiële doelwitten uit de Quote 500 en naar de waarde van gestolen horloges.

'Vrijwel dagelijks werd op die computer online de goudprijs gecheckt om te weten wat de goederen zouden opbrengen bij de juwelier', zegt Hanneke Ekelmans, directeur Opsporing en Informatie bij de politie Haaglanden. 'De verzekerde waarde van een inbraak liep soms in de tonnen. De verdachten hebben er peperdure merkkleding van gekocht en de rest van het geld werd er doorheen gejast.'

Het oplossen van de inbraakgolf is geen toeval. Politie en justitie observeren sinds een jaar intensief een criminele jeugdgroep in Spoorwijk, een vooroorlogse buurt met ongeveer 3.400 inwoners tussen de spoorlijn Den Haag-Rotterdam en de gemeentegrens van Rijswijk. 'We zijn in een man of zeventig geïnteresseerd', zegt Ekelmans. 'Spoorwijk heeft een lange historie van overlast en criminaliteit. We wilden voorkomen dat de veiligheid en leefbaarheid er verder afnamen. De bereidheid om aangifte te doen is er laag en onze collega's én goedwillende burgers werden geïntimideerd. Daar zijn we buitengewoon gevoelig voor.'

Om de harde kern van zeventig te kunnen observeren, werd er intensief gecontroleerd op zwartrijden in het openbaar vervoer, kwamen er grootschalige verkeerscontroles en werden openstaande boetes geïnd. Politie en justitie zochten samenwerking met de fiscus, reclassering, scholen, corporaties en de gemeente. Het OM heeft een aparte officier van justitie voor Spoorwijk aangesteld, zegt woordvoerder Wouter Bos.

'Als die een van de zeventig pappenheimers voor zich krijgt, weet hij dat het niet om een los vergrijp gaat. Een bedreiging in Spoorwijk is iets anders dan een bedreiging elders. We proberen strafzaken te stapelen in themazittingen, zodat we de rechtbank kunnen meenemen in deze wijk.'

Het OM probeert het gedrag niet alleen af te straffen, maar ook 'slimmer' te straffen, zegt Bos. 'Bijvoorbeeld door via de rechter hulpverlening op te dringen, hoe weinig kans op succes ook. Maar op een gegeven moment laten we ook onze tanden zien.'

De verdachten zijn intensief gevolgd, onder meer door 'bakens' onder auto's te plaatsen en navigatieapparatuur uit te lezen. Een observatieteam volgde een verdachte naar een juwelier in Amsterdam waar hij voor grote bedragen aan sieraden verkocht. Een ander werd bij een verkeerscontrole aangehouden. Hij probeerde een duur horloge weg te gooien dat was gestolen van iemand op de Quote 500-lijst.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden