Bende bracht Indiase jongens naar Duitsland

De drie in Lochem vermiste Indiase kinderen, die in een Keuls asielzoekerscentrum zijn opgespoord, zijn daar terechtgekomen door toedoen van dezelfde criminele organisatie die de jongens uit India via Nederland naar de VS wilde smokkelen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In oktober 1995 werden acht Indiase jongens in een opvangcentrum in Lochem geplaatst, nadat de politie ze had bevrijd uit handen van een bende kindersmokkelaars. In Amsterdam werden toen zes leden van deze bende aangehouden. Ze zijn inmiddels veroordeeld tot straffen van één tot viereneenhalf jaar. Er wordt van uitgegaan dat ze tussen 1990 en 1995 honderden minderjarigen uit de Indiase deelstaat Punjab naar de VS hebben gesmokkeld.

Volgens de Rotterdamse officier van justitie J. Wesselink is door de laatste ontwikkeling in deze zaak duidelijk dat er sprake is van een criminele organisatie van 'grotere omvang dan de paar mensen die we voor de rechtbank hebben gehad.'

In september vorig jaar werden in een woning in Amsterdam negen Indiase kinderen in de leeftijd van twaalf tot vijftien jaar ontdekt. Hun ouders hadden naar schatting 25 duizend dollar betaald voor hun reis naar de VS, waar ze volgens de organisatie een betere toekomst tegemoet zouden gaan. Waarschijnlijk komen de kinderen in de VS terecht in naai-ateliers of als hulp in de huishouding.

De negen kinderen werden door de Raad voor de Kinderbescherming geplaatst in een opvangcentrum voor jeugdige asielzoekers in Lochem. Het was de bedoeling dat ze naar India zouden worden teruggestuurd.

Zover kwam het niet. Een van de jongens werd overgeplaatst naar een centrum in Nunspeet, omdat hij door de anderen werd gepest. De acht in Lochem verdwenen in oktober met onbekende bestemming. 'Eerst één, een paar dagen later nog één en toen zes in één keer', vertelt directeur F. Hoeksema van het centrum. De jongens werden niet bij het tehuis opgehaald, maar verdwenen na uitstapjes naar het dorp. De twee mannen die deze week door justitie in Amsterdam zijn aangehouden, zijn daar waarschijnlijk verantwoordelijk voor.

In de paar weken dat de jongens in Lochem verbleven, hebben ze niet veel informatie losgelaten. Ze waren volgens Hoeksema 'rustig, een beetje op hun hoede, maar wel ontspannen'. Ze gaven de groepsleiding geen aanleiding tot extra oplettendheid. Hoeksema: 'Ze hadden kennelijk ook maar één belang: door te reizen naar het beloofde land.' Direct na hun verdwijning zijn de jongens 'op de telex gezet', maar tot nog toe was niets meer van hen vernomen.

Justitie wil in verband met het nog steeds lopende onderzoek naar de organisatie niet veel loslaten over de wijze waarop drie van de acht jongens weer zijn gevonden.

Dat ze door de organisatie in Lochem zijn opgehaald, maakt volgens de Rotterdamse officier van justitie en onderzoeksleider H. Harmeijer duidelijk dat er vanuit India is gestuurd.

De drie jongens zijn terug in Nederland. De Raad voor de Kinderbescherming heeft hen ondergebracht op een geheim adres. Ze verkeren volgens een woordvoerder van de raad in goede gezondheid. Het is niet duidelijk of de kinderen worden teruggestuurd naar India of in Nederland zullen blijven. In het laatste geval wordt een pleeggezin voor hen gezocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden