Ben Salah verschuilt zich achter nasleep drugsgebruik

Hasjiesj speelde de hoofdrol tijdens de tweede zittingsdag van het proces tegen Kamel Ben Salah in het Zuid-Franse stadje Auch....

Van onze correspondent Martin Sommer

Ben Salah staat terecht voor de moord op twee Nederlandse echtparen, die in mei 1999 in het Franse departement Gers bruut werden omgebracht. Maandagmiddag liep de temperatuur in het rechtszaaltje van Auch snel op. De verdachte werd voor het eerst langdurig verhoord over zijn bezigheden in de week dat de moorden werden gepleegd.

'U kunt er niet tegen dat iemand blij is met een Arabier!', viel Ben Salah uit naar de advocate van de kinderen van de Nederlandse slachtoffers. Zij had een tamelijk onschuldige vraag gesteld over zijn omgang met meneer en mevrouw Van Hulst, bij wie Ben Salah wat klusjes deed.

Ook de officier van justitie kreeg een veeg uit de pan van de verdachte, die gespannen als een veer in het beklaagdenbankje stond. De officier wees op allerlei tegenstrijdigheden in Ben Salahs verklaringen en noemde hem een 'fabuleur'. Hij las voor uit een oud psychiatrisch rapport waarin Ben Salah had geschreven dat hij zeven keer bokskampioen van Tunesië was geweest. Wat hij precies in het huis van de Van Hulsts had uitgevoerd, was in de loop der tijd ook aan variatie onderhevig. 'We mogen toch aannemen dat de nevel van uw geest een jaar na de feiten was opgetrokken?', schamperde de officier. Hij doelde op Ben Salahs verweer, namelijk het hasjgebruik. 'Ik was in die periode helemaal in de war.'

Hasjiesj was tijdens de ochtendzitting al uitgebreid aan de orde geweest. Het woord was aan de experts, twee psychologen en twee pyschiaters. Hun rapporten liet Ben Salah ogenschijnlijk kalm en gecontroleerd aan zich voorbij trekken. Ben Salah had last van verlatingsangst. Eerst was hij in de steek gelaten door zijn moeder, later door zijn vader. Volgens een psychiater verklaarde de angst voor afwijzing Ben Salahs liefde voor het geven van cadeaus.

In april 1999, een maand voor de moorden, dreigde zijn vriendin Sandrine een eind aan de relatie te maken. Twee dagen nadat de vier Nederlanders waren omgebracht, overlaadde Ben Salah haar met dure cadeaus. Betaald met hasjhandel, aldus de verdachte.

Een van de psychiaters, dr. Franck, zei dat Ben Salah de hasjiesj nodig had om zich met zijn achtergrond enigszins prettig te voelen. Hij wees op de vele 'kortsluitingen' die Ben Salah in zijn leven had gehad, de gewelddadigheden, de opzettelijke zelfverminking. Tegen negatieve reacties uit zijn omgeving is Ben Salah niet bestand, zei de psychiater.

'Dan moet hij onmiddellijk reageren om het onheil ongedaan te maken, zonder na te denken of te praten.' Mogelijk heeft Artie van Hulst hem die fatale donderdagavond onder handen willen nemen, omdat hij sinds een paar dagen zijn creditcards kwijt was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden