Ben Knapen heeft andere verplichtingen

KEES BROERE

Nederland heeft bij de vandaag te vieren onafhankelijkheid van Zuid-Soedan een prominente rol gespeeld. Door bemiddeling in de oorlog met het noorden. Door ruimhartige ontwikkelingshulp. Of door mensen af te vaardigen voor Unmis, de vredesmacht van de VN. Maar nu Zuid-Soedan een feest te vieren heeft, toont het kabinet weinig belangstelling.

De hoogste Nederlandse gast voor de plechtigheid bij het mausoleum voor de verzetsheld John Garang in Juba zal Frits Korthals Altes zijn. Hij is tachtig jaar oud , minister van Staat, en was ooit bewindsman van Justitie.

Het is de bedoeling dat hij zaterdag invliegt vanuit de Keniaanse hoofdstad Nairobi en tegen de avond weer vertrekt.

Geen Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken dus. En ook Ben Knapen, de CDA-staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, op wiens uitgedunde landenlijst Zuid-Soedan nog wel voorkomt, zal niet van de partij zijn. Knapen, zo luidt het, had andere verplichtingen, en wel in Indonesië.

En dat voor een belangrijke internationale donor. Noorwegen, ook een land dat net als Nederland al jaren probeert Zuid-Soedan op steviger voeten te laten staan, stuurt de kroonprins plus een heuse minister. VN-chef Ban Ki-Moon komt met een delegatie van 140 mensen. En de Verenigde Staten zijn vertegenwoordigd door VN-ambassadeur Rice.

Het zou pakweg twintig jaar geleden ondenkbaar zijn geweest. Voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk (PvdA) was een van de initiatiefnemers voor een buitenlandse 'contactgroep', die de vredesgesprekken tussen Noord en Zuid poogde te faciliteren. Nederland zette hierop zwaar in, ook door opvolgers van Pronk, zoals CDA-bewindsvrouw Agnes van Ardenne.

Diezelfde Van Ardenne toog in 2005 nog naar Zuid-Soedan om aanwezig te zijn bij de begrafenis van John Garang, nadat de Zuid-Soedanese leider bij een helikopterongeluk om het leven was gekomen. En Jan Pronk was, tot hij werd uitgewezen, zelfs een tijd de speciale afgezant voor de VN in heel Soedan.

De voorganger van Knapen, Bert Koenders (PvdA), was ook regelmatig in Noord- en Zuid-Soedan te vinden. Zijn laatste twee pogingen mislukten, door ziekte en bemoeienis met de aardbeving in Haïti. Daarna was het de beurt aan Knapen, maar ook die zegde het bezoek, zijn allereerste aan Afrika, wegens ziekte af.

In januari dit jaar kwam hij wel. Knapen bracht toen ook een beleefdheidsbezoek aan president Salva Kiir, maar die toonde na afloop geen belangstelling om samen, zoals gebruikelijk, kort voor de pers te verschijnen. Sindsdien lijkt de wederzijdse belangstelling nog verder bekoeld.

Voor Zuid-Soedan is de relatief anonieme Nederlandse vertegenwoordiging op het onafhankelijkheidsfeest deze zaterdag waarschijnlijk geen kopzorg. Het land is al druk genoeg met andere gasten, zoals de Britse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken. Europa is goed van de partij. In Nederland is het reces.

Kees Broere is correspondent in Afrika.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden