Ben ik te oud voor seks?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's

Een prostituee bij het Utrechtse Zandpad, dat inmiddels gesloten is. Beeld anp
Een prostituee bij het Utrechtse Zandpad, dat inmiddels gesloten is.Beeld anp

Mijn vrouw (65+) wil na ruim veertig jaar huwelijk geen seks meer met mij, man 70+. Zij vindt zich daarvoor te oud en zegt dat mijn fantasie te veel op hol slaat. Bovendien zegt zij dat ik 'm niet meer overeind krijg. Ook verwijt zij mij dat ik naar andere vrouwen kijk. Dat klopt. Mijn hormonen spelen nogal eens op, en een niet bedwingbare lust overweldigt mij dan. Dus dat overeind komen van mijn geslachtsdeel gaat mij, met enige stimulans, nog redelijk goed af. Het probleem is dat ik van mijn vrouw geen seks mag hebben met andere vrouwen. Ik zit opgesloten in mijn eigen seksualiteit.

Wat te doen?

Naam bij redactie bekend.

null Beeld .
Beeld .

Begrip

U bent een ouwe geile bok die aan zichzelf denkt en zich grote eigenschappen toedicht die de werkelijkheid tarten. Wat bescheidenheid en begrip tegenover uw vrouw zou u sieren en misschien nog een kansje geven op intiem samenzijn.

Willem van de Wiel (69), Voorschoten

Woordjes

Hoe lang geleden heeft u uw vrouw lieve woordjes in haar oor gefluisterd met een zuchtje van uw warme adem erachteraan? Of in gezelschap haar even tegen u aan getrokken? Zou zo'n lief gebaar u in haar ogen misschien weer sexy maken? In elk geval meer, lijkt me, dan het dreigement uw gerief bij een ander te zoeken. Reken er maar niet op dat zo'n ander vrouwspersoon ook het wel en wee van uw kinderen en kleinkinderen met u doorspreekt of uw verdriet deelt en u troost als alweer een van uw oude vrienden overlijdt.

Margot Taal (66), Diemen.

Natuur

In de natuur paren uitsluitend vruchtbare vrouwtjes, aangezien daar alles is gericht op voortplanting. Man en vrouw hebben elkaar op dit punt niets te verwijten. Uw vrouw zou moeten toestaan dat u uw lusten op uw eigen manier beleeft, ook al zou dit neerkomen op seks met andere vrouwen. U zou toch niet willen dat zij met tegenzin of afschuw uw seksuele verlangens stilt?

Astrid Vos (70+), Amsterdam

Doe het

Verleid uw Vrouw - u als geen ander weet hoe het die andere keren toen u wel samen vrijde is gegaan. Neem de tijd en de moeite haar te verleiden. Verwen haar en zorg dat zij zich gewaardeerd weet. Zet de televisie af, laat de telefoon bellen, denk niet aan de buren of wat dan ook, maar doe het. Dat is vele malen leuker dan een slippertje na veertig jaar huwelijk.

Mia Smit, Leiderdorp (68)

undefined

Inwisselbaar

Ik denk dat uw vrouw zich geliefd wil voelen, gezien, begrepen en niet inwisselbaar wil zijn voor de buurvrouw of vrouwen die voorbij komen als u op een terrasje zit. Vraag u eens af hoe speciaal zij voor u is, en leer om haar dat veelvuldig te laten blijken. Verwacht niets terug. Uw vrouw is er niet om u van uw seksuele spanning af te helpen, uw vrouw is er om liefgehad te worden om wie zij ten diepste is. Niet zij heeft u, maar u heeft haar laten vallen, waarschijnlijk al lang geleden.

Ditte Los (64), Appelscha

Dat ene

Uw vrouw heeft huwelijkse verplichtingen en als zij aan het seksuele deel daarvan niet meer kan of wil voldoen, heeft zij niet meer het recht om u seks met andere vrouwen te verbieden. U mag best prostituees bezoeken of een vriendin erop na houden voor 'dat ene'. Uit respect moet u eerlijk daarover zijn tegen haar en ook uit respect moet u discreet zijn.

Judith ten Damme (50), Emmen

Over twee weken:

Bedrogen door onze eigen zoon

Onze zoon van 25 heeft na het behalen van zijn gymnasiumdiploma verschillende studies gedaan. Kortgeleden kwamen wij via zijn vriendin erachter dat hij geen enkele studie heeft afgerond en dat hij na zeven jaar geen enkel diploma heeft gehaald. Er zijn wel diploma's en cijferlijsten, maar die heeft hij allemaal nagemaakt. Het laatste jaar heeft hij helemaal niets gedaan. Hij heeft alles bekend aan ons en belooft beterschap.

Ook gaat hij in therapie, zegt hij, maar kunnen we hem nog geloven? Al die jaren heeft hij in alles onze volledige steun gehad. We voelen ons zeer bedrogen en weten niet hoe we verder met hem moeten.

Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 12 januari 2014 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden