Ben ik nou zo dom of zijn zij zo intelligent?

De ingezonden brieven van maandag 7 september.

Eerstejaars studenten op de Erasmus Universiteit Rotterdam.Beeld anp

Brief van de dag

Het weren van zesjesstudenten bij masteropleidingen op de universiteit doet mij terug denken aan mijn eigen studietijd. Ik protesteerde met een groep medestudenten tegen het overmatig grote aantal onvoldoendes voor een tentamen.

Volgens ons kwam dat door het slechte onderwijs. In een volle collegezaal deed een hoogleraar daar, in een eerlijke bui, de uitspraak: 'Wij willen hier graag de beste studenten overhouden, die ondanks het slechte onderwijs, toch goede resultaten halen.' Helaas hoorde ik daar niet bij. Nu is een voldoende niet meer genoeg om na je bachelor te mogen doorstuderen aan dezelfde faculteit. Men selecteert liever de 'betere' student dan het onderwijs te verbeteren. Dan zou ook de ietsje minder getalenteerde student de kans op een zinnig einddiploma hebben. En opnieuw vraag ik mij af: ben ik nou zo dom of zijn zij zo intelligent? Hoogleraar: doe die naam eer aan en geef goed les aan iedere student. Ook al is het 'maar' een zesjesstudent.

Frans Bruning, Amsterdam

Dolen in de UWV-jungle

Net als Sjors van Beek ben ik een paar jaar geleden ook bij een reorganisatie 'boventallig' verklaard. Ik had naast mijn vaste baan al een eigen bedrijf voor mediatraining en journalistieke producties dus voor mij was het minder dramatisch dan voor de hoofdpersoon in uw verhaal.

Maar goed, ik schreef mezelf dus in bij het UWV onder het kopje mediatrainer/journalist/documentairemaker. Na een paar vacatures voor trainers in de sales-sector ontving ik twee - als 100 procent passend gepresenteerde - potentiële banen in mijn e-werkmap: trailermonteur in Arnhem (audio/beeldtrailers kan ik monteren ja, maar vrachtwagentrailers?) en dj Nederlandstalige muziek bij stadsomroep Woerden (bleek ook nog vrijwilligerswerk te zijn)

Uiteraard heb ik direct gesolliciteerd, maar helaas!

Jacqueline Maris, Amsterdam

UWV-advies

Blij en trots meld ik het UWV dat ik zojuist bij twee werkgevers tegelijk ben aangenomen: docent voortgezet onderwijs, over drie weken beginnen. Verder solliciteren is uiteraard zinloos.

Daarom vraag ik vrijstelling voor de laatste drie verplichte sollicitaties. Blijven solliciteren, antwoordt het UWV. We begrijpen 'dat solliciteren voor zo'n kort tijdsbestek lastig lijkt, maar u kunt zich bijvoorbeeld richten op tijdelijke, kortdurende vacatures'.

Voor drie weken? In het onderwijs? Ingaande meteen?

Piet Boer, Arnhem

Hoezo UWV?

Het artikel van Sjors van Beek over UWV was zeer herkenbaar. Zelf was ik in 2014 één van de 253.100 WW'ers die werk heeft gevonden (niet mede, maar ondanks UWV). Vanaf januari 2014 had ik recht op WW en had direct een gesprek aangevraagd, omdat ik een bedrijf wilde opstarten.

Normaal moet je inderdaad minstens drie maanden wachten, maar wellicht omdat ze beseffen dat ze snel van je af kunnen geraken, mag je eerder komen. Je bent dan blij dat je eens een echt persoon kan zien en je verhaal kwijt kunt, in plaats van die digitale, mislukte kopie van Katja Schuurman waar je anders mee te maken hebt.

Ik heb nu nóg een slecht gevoel over dat gesprek. De medewerkster van UWV was geschrokken toen ik met mijn uitgewerkte businessplan kwam ('dit vind ik erg, nu kan je je uitkering verliezen!'). Er moesten procedures gerespecteerd worden.

Ik heb mij op 3 februari 2014 uitgeschreven, omdat een toekomstige klant geen maanden kon wachten: mijn uitkering kwijt en financiële risico'ss genomen. Mijn ervaring is dat UWV alleen de plichten van een uitkeringsgerechtigde toetst in plaats van werkelijk hulp te bieden bij het zoeken naar werk.

Ik vraag me af wat de werkelijke bijdrage is van UWV aan die 253.100 WW-ers die in 2014 werk hebben gevonden. Die aan mij is duidelijk. Ik heb me echter nog het meest gestoord aan de onmenselijke behandeling en word onpasselijk als ik die radiospotjes van Hans Böhm hoor.

Stan van de Vijver, Breskens

Bajeseten

Als ex-gedetineerde heb ik smakelijk gelachen om het plan van het ministerie van Justitie om voedingssupplementen te gaan verstrekken aan gedetineerden. Het argument is dat gezonde voeding bijdraagt aan het beperken van gewelddadig gedrag.

Volgens het ministerie voldoen de verstrekte maaltijden aan vastgestelde normen. Wat deze normen zijn is gezien de in de praktijk voorgeschotelde opgewarmde magnetronmaaltijden niet duidelijk.

Het eten is vaak onsmakelijk, wordt regelmatig niet heet genoeg in de cel aangeleverd en is zeker niet vers en gevarieerd. Daarbij is de mogelijkheid voor gedetineerden om zelf te kunnen koken zeer beperkt, zijn verse ingrediënten nauwelijks verkrijgbaar en zijn de prijzen van voedsel in de inrichtingswinkel schrikbarend hoog. Dat de overheid bezuinigt op het gevangeniswezen is nog tot daaraan toe, maar dat zij vervolgens tegen hoge kosten voedingssupplementen gaat uitdelen in plaats van het aanbieden van kwalitatief goed eten is het paard achter de wagen spannen.

Onderzoeker Zaalberg van het ministerie van Justitie beweert in zijn onderzoek dat er bewijs is dat gedetineerden tekorten aan voedingsstoffen kunnen hebben, omdat veel van hen de warme maaltijd in de prullenbak gooien. Daarvoor in de plaats kopen ze zaken als roze koeken, chips en andere snacks in het gevangeniswinkeltje.

Buiten dat dit zeker geen betrekking heeft op het grootste deel van de gedetineerden, is het wellicht ook raadzaam de vraag te stellen waarom deze gevangenen de maaltijden dan in de prullenbak deponeren.

R. de Ruijter, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden