Ben Bot: Kabinet zit vast aan afspraken Hedwigepolder

Het kabinet komt er niet onderuit de Zeeuwse Hedwigepolder onder water te zetten. Dat zegt voormalig minister Bot van Buitenlandse Zaken, die in 2005 het verdrag met Vlaanderen tekende. Bot zegt 'verbaasd' te zijn dat de Vlaamse regering naleving van het verdrag niet al heeft afgedwongen via de rechter. 'Het staat zwart op wit'.

Een protestbord tegen ontpolderen in de Nederlandse Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen aan de Westerschelde op de grens met de Belgische Prosperpolder. Beeld null
Een protestbord tegen ontpolderen in de Nederlandse Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen aan de Westerschelde op de grens met de Belgische Prosperpolder.

Zes jaar na ondertekening is ook het huidige kabinet nog steeds op zoek naar alternatieven voor de ontpoldering van de Hedwige. Een onderzoek door het Delftse kennisinstituut Deltares lijkt een laatste strohalm.

Hoog en breed op Blekers ministerie
Verantwoordelijk staatssecretaris Henk Bleker wil er niets over zeggen, maar ingewijden bevestigen dat het rapport klaar is en al hoog en breed op Blekers ministerie ligt.

Deltares wijst drie alternatieve locaties voor de Hedwigepolder aan: twee in het krekengebied Braakman-Noord en een in de zogeheten Appelzak. Daarbovenop zijn nog meer kleinere locaties gevonden, die volgens voorstanders van het project bij elkaar tot 'tussen de 180 en 270 hectare' opleveren.

Tegenstanders wijzen op problemen met de genoemde locaties. Zo wil op één ervan het chemiebedrijf Dow, een van de belangrijkste werkgevers in het gebied, de vestiging uitbreiden. Op zijn minst zou er wéér ernstige vertraging ontstaan.

Vervallen Vlaamse bijdrage
Als Nederland niet kiest voor ontpoldering van de Hedwige vervalt ook een Vlaamse bijdrage van rond de 300 miljoen euro hieraan en moet Nederland een dijk bouwen langs het Vlaamse deel dat conform afspraak wel onder water wordt gezet.

'Het is enorm moeizaam allemaal', zegt Bot. 'Als je hierover gaat onderhandelen, raak je in een moeras verzeild. Ik verbaas me erover dat die polder niet al lang onder water is gezet. Zolang je blijft aarzelen, geef je iedereen de kans het protest op te zwepen. Het is een echt politiek conflict geworden dat ver uitrijst boven het belang van dat poldertje.'

Bot ondertekende op 21 december 2005 het verdrag waarin Nederland en Vlaanderen afspraken maakten de Westerschelde te verdiepen voor de bereikbaarheid van de haven van Antwerpen voor grote schepen. Dat zou schade aan natuurgebieden veroorzaken die volgens Europese natuurregels moest worden gecompenseerd door creatie van nieuwe getijdegebieden. Onderdeel van de afspraak was dat Nederland de Hertogin Hedwigepolder zou laten onderlopen.

Druk Ad Koppejan
Nederland legde zich vast om 'ten laatste in 2007' met ontpoldering te beginnen en de Kamer ratificeerde het verdrag. Onder druk van Zeeuwse boeren en CDA-Kamerlid Ad Koppejan begon toenmalig CDA-premier Jan Peter Balkenende te schuiven.

Achtereenvolgende kabinetten lieten het een na het andere onderzoek doen. Hoewel dat steeds hetzelfde opleverde - geen alternatief - wisselde het kabinetsstandpunt een keer of vier.

Bleker beloofde begin oktober 2010 'binnen een half jaar' duidelijkheid. Ruim zeven maanden verder is die er nog steeds niet. Over het Deltares-onderzoek heeft Bleker gezegd dat hij het rapport, het kabinetsbesluit én de Vlaamse reactie in één keer naar buiten wil brengen.

Voorstanders van ontpoldering vrezen een opzetje. Door alles vlak voor het Kamerreces naar buiten te brengen zou Bleker een debat zolang mogelijk willen uitstellen. Een reden daarvoor is dat de coalitie nog maar onlangs verwachtingen heeft gewekt bij de tegenstanders van ontpoldering. Alleen zo kon in de race om de Eerste Kamer cruciale steun van Zeeuwse Statenleden worden veilig gesteld. Zó kort daarna toch tot ontpoldering besluiten zou teveel op verraad lijken.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden