Bemoeit de Eerste Kamer zich nu ook al met voetbalrellen?

Drie fracties in de Eerste Kamer trekken zich plots het lot aan van een historische fontein in Rome. Is hier sprake van oprechte betrokkenheid of gaan senatoren zich anders gedragen in campagnetijd?

De fontein van Bernini in Rome waar vorige week zich voetbalsupporters misdroegen. Beeld epa

De Fontana della Barcaccia in Rome (in 1627 legde kunstenaar Pietro Bernini er de laatste hand aan) werd vorige week gemolesteerd door Feyenoord-supporters. Het was aanleiding voor Eerste Kamerfractievoorzitters Van Boxtel (D66), Hermans (VVD) en Barth (PvdA) om schriftelijke vragen te stellen aan premier Rutte. 'Overweegt het kabinet het vergoeden van de reparatiewerken aan de fontein?', luidt een van de vragen.

Volgens senator Van Boxtel, initiatiefnemer van de vragen, is het geen 'verkiezingsstunt'. 'We zijn gewoon erg aangedaan door de rellen in Rome.' Hij vindt dat de premier een groter gebaar had moeten maken dan enkel een telefoontje naar zijn Italiaanse collega Matteo Renzi. 'De verontwaardiging in Europa is enorm. Dit is zo hors categorie buitensporig en ook slecht voor de reputatie van Nederland.'

Terwijl de schriftelijke vragen gistermiddag vanuit de Eerste Kamer richting de premier gingen, gaf minister Opstelten van Justitie zijn reactie in de Tweede Kamer. Hij noemde het gedrag van de hooligans 'schaamteloos' en 'barbaars'. Hij steunt van harte de particuliere initiatieven om geld in te zamelen voor Rome. Later op de dag liet minister Koenders van Buitenlandse Zaken weten de kosten te willen voorschieten. Uiteindelijk wil het kabinet de schade verhalen op de daders.

Een Italiaanse schoonmaker in de weer in de Fontana della Barcaccia. Beeld epa

Vragen reeds beantwoord

PvdA-senator Marleen Barth is bij met de reactie van Opstelten. Wat haar betreft zijn daarmee de vragen beantwoord. Ze juicht de ondersteuning van 'de mooie initiatieven' uit de samenleving toe. In tegenstelling tot wat de brief van de senatoren doet vermoeden, wil de PvdA niet dat de overheid de schade vergoedt. 'Dat geeft een totaal verkeerd voorbeeld.' De belastingbetaler moet hier niet voor opdraaien, vindt Barth. Zij drong er juist op aan om 'een scherpe vraag' over het verhalen van de schade op de daders op te nemen.

Van Boxtel is het vooral te doen om het gebaar. 'Ik ben jurist en snap dat het vergoeden van de schade een precedent kan scheppen voor andere vernielingen door Nederlanders in het buitenland. Maar dit is een wereldberoemd kunstwerk dat is beschadigd en dan is de houding van het kabinet toch wel latent.'

PvdA-senator Marleen Barth (midden) maandag tijdens het verkiezingsdebat in programma Nieuwsuur. Beeld anp

Senaat kruipt vaker in de pen

Eerste Kamerleden laten actualiteiten doorgaans over aan de collega's in de Tweede Kamer. Toch is het stellen van schriftelijke vragen over allerhande kwesties niet ongebruikelijk in de 'chambre de reflexion'. De senaat kent geen vragenuurtje, maar kan wel via een brief het kabinet attenderen op actuele zorgen.

Van deze mogelijkheid wordt sporadisch gebruikgemaakt. Sinds het aantreden van de huidige Eerste Kamer in juni 2011 hebben senatoren 32 keer schriftelijke vragen gesteld aan het kabinet.

Door Jan Nagel (50Plus) bijvoorbeeld, in augustus 2011 over het niet gebruiken van zendtijd op radio 5 door politieke partijen. Of senator Koffeman van de Partij voor de Dieren die in juli 2012 van minister Opstelten van Justitie opheldering wilde over 'een uitzending van Spuiten en Slikken over seks met ezels'. De minister antwoordde geen aanleiding te zien voor een strafrechtelijk onderzoek.

De laatste keer dat de premier schriftelijke vragen ontving uit de Eerste Kamer was in april 2013. Senator Koffeman had toen vragen over belastingontwijking door leden van het Koninklijk Huis.

Minister van Justitie Ivo Opstelten in de Tweede Kamer. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden