Bemoeials, opzouten!

Van de een mag je niet bepalen wanneer je zelf dood wilt, de ander wil je organen eruit halen voordat je overleden bent. De volgende wil uitmaken wat je op de hoofd mag zetten, en de vierde wat je moet denken. Hou daarmee op!

Gisteravond had ik het even helemaal gehad. Ik nam de afgelopen week door, en de oogst was erbarmelijk. Om te beginnen op dit forum, waar menige columnist zijn zorgen uitspreekt over het feit dat mensen de euvele moed hebben zelf over hun levenseinde te willen beschikken. Dat vinden ze ‘te enthousiast’. Nee, ouderen hebben de plicht te leven. Voor wie, vraag je je dan af.

Ook daar kwam een antwoord op: voor ouderen die nog wél willen leven. Want als ouderen die niet willen leven dat uitspreken en ook uitvoeren, zouden ouderen die wél willen leven, onder druk gezet kunnen worden om zelfmoord te plegen.
Begrijpt u het? Degenen die ervoor pleiten alle mensen de vrijheid te geven zelf over hun levenseinde te beschikken, zouden juist door deze redenering aanzetten tot moord. Alsof immorele kinderen die azen op de centen van pa en zijn ziekelijke gezeur beu zijn, niet nu al op creatieve wijze de gang naar het graf kunnen bevorderen.
Slechte mensen hebben het mooie principe van zelfbeschikking echt niet nodig om crimineel te zijn. Mensen dwingen te leven, dat is pas slecht. Opzouten, bemoeials.

Orgaandonatie
Toen zag ik gisteravond ethicus Erwin Kompanje op televisie. Hij legde uit dat je helemaal niet overleden hoeft te zijn om toch alvast een steentje bij te kunnen dragen aan het terugdringen van het orgaantekort. Het zou de mensen die wachten op een nier namelijk enorm helpen als die alvast verwijderd mag worden als je nog stervende bent. Dan is de kwaliteit van die nier beter.

Ook hier een wonderlijke redenering: Kompanje noemde dit een ‘variant op donatie bij leven’, terwijl de voorwaarde wel is dat je gegarandeerd de pijp uitgaat.
Dat inmiddels een aantal donoren zichzelf vanwege zijn plannetje heeft teruggetrokken, is de schuld van ‘de media’ die het allemaal wat ongenuanceerd hebben gebracht. Zou het?

Misschien moet de transplantatielobby eens bedenken dat veel mensen niet beschouwd willen worden als een voorraadkast die liefst zo efficiënt mogelijk kan worden geplunderd, een actie waarbij de nabestaanden met hun verdriet alleen maar een sta in de weg zijn.
Blijf met je messen weg tijdens onze laatste uren. Laat ons rustig sterven. Opzouten, bemoeials!

Hoofddoekjesverbod
Ook deze week: de installatie van het nieuwe geelharige Haagse raadslid dat mensen wil gaan opleggen wat ze op hun hoofd mogen zetten. Ja, het hoofddoekjesverbod.
Komt er ook een capuchon-verbod? Ik vind jongens met capuchons die hun gezicht grotendeels verbergen, erg intimiderend.

En wat dacht u van een verbod op kokerrokken en naaldhakken – ieder mens kan zien dat vrouwen daardoor ernstig in hun bewegingsvrijheid worden beperkt. Je reinste onderdrukking. Decolleté’s: weg ermee. Die dragen de boodschap uit dat vrouwen seksueel beschikbaar moeten zijn voor mannen, en dat is tegen elke emancipatiegedachte in.

Onzin? Ja. Daarom is een hoofddoekjesverbod ook onzin. Bemoei je er toch niet mee, en laat mensen aantrekken wat ze willen!

SGP
Tenslotte de kwestie rond de SGP. De SGP is een partij die vindt dat mannen en vrouwen een verschillende bestemming hebben in het leven. Volgens die opvatting horen vrouwen niet thuis in politieke en bestuurlijke functies.

Dat gaat de voorzitter van het Clara Wichmann proefprocessenfonds Kathalijne Buitenweg te ver. ‘In haar feitelijke optreden moet ook zij (de SGP, mvh) zich houden aan de geldende wetten,’ schreef ze afgelopen dinsdag in de Volkskrant.
Schopt de SGP vrouwen uit de gemeenteraad? Lopen SGP’ers de Tweede Kamer uit als vrouwen het woord nemen? Welnee. De SGP-mannen zetten niet-SGP-vrouwen de voet niet dwars. Hun eigen vrouwen delen de SGP-overtuiging. Als dat niet zo is, moeten ze een andere partij zoeken. En een andere man.

Zolang mensen niet aanzetten tot geweld of crimineel zijn, mogen ze denken en doen wat ze willen. De staat is er juist om die vrijheid van álle burgers te waarborgen.
Als de staat daarop een uitzondering maakt, is ze niet meer neutraal, maar een Überbemoeial. Willen we dat? Alsjeblieft niet, zeg. Opzouten.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.