Bemiddeling Newconomy strandt na bedreigingen

Een poging de vrede binnen Newconomy te herstellen, is vrijdag gestrand na een machtsstrijd. Investeerder J. van der Vegt, die zegt namens de geschorste Maurice de Hond op te treden, heeft commissaris P....

De aanvaring tussen Van der Vegt en Van Hoogstraten vond plaats in het Amsterdamse grachtenpandje van internetbedrijf Coolcapital. Coolcapital-directeur Tom Kok, voormalig voorzitter van D66, had daar eerder die dag een lunch georganiseerd. 'Ik heb een gesprek gefaciliteerd om de betrokkenen weer op één lijn te krijgen', aldus Kok.

De poging leek succesvol. De aanwezige aandeelhouders, waaronder Nesbic en de particulier F. Ramselaar hadden aan het Singel 'een leuke bijeenkomst' met commissaris Van Hoogstraten en interim-directeur C. Scholtes. Er werd een plan opgesteld 'waarin ook Maurice de Hond een positie kreeg', aldus Ramselaar.

Voor de geldproblemen van Newconomy leek ook een oplossing te zijn gevonden. 's Middags, na het vertrek van Scholtes en de aandeelhouders, spraken Van der Hoogstraten en Kok met Van der Vegt.

De zakenman uit Hilversum heeft een reputatie wat betreft reddingspogingen. Van der Vegt, die zegt te opereren namens Zwitserse beleggers, wilde vorig jaar Martinair nog overnemen. In 1993 deed hij een vergeefse poging om de vleesfabriek Homburg te kopen, en in 1990 dook hij op in een reddingsoperatie rond het detailhandelsconcern Macintosh.

De goede stemming die vrijdagmiddag bestond, was bij binnenkomst van Van der Vegt snel vergeten. 'Er werd direct een robbertje gevochten om de macht', zegt Kok. Volgens Van Hoogstraten liet Van der Vegt direct weten dat De Hond 'zijn protegé' is. De geldschieter zou bovendien een meerderheidsaandeel in Newconomy hebben geëist. Toen Van Hoogstraten daar niet mee instemde, overhandigde de zakenman hem een enveloppe. 'De brief bevatte persoonlijke en zakelijke aantijgingen', zegt Van Hoogstraten. De schriftelijke bedreiging noemt de commissaris 'onkies', maar hij wil verder niet op de inhoud ingaan. 'De honden lusten er geen brood van', is alles wat Ramselaar zegt.

Het oplaaien van de machtsstrijd was voor Kok reden om niet verder te bemiddelen. 'Ik wil me alleen inzetten voor een Newconomy met beursnotering, met een inhoudelijke koers en met Maurice', aldus de internetondernemer.

Van Hoogstraten zette de strijd voort door zich in interviews laagdunkend uit te laten over De Hond, en door samen met Scholtes verder te zoeken naar andere investeerders.

De Hond heeft woensdag een persconferentie belegd waarin hij het aftreden van de raad van commissarissen van Newconomy heeft geëist. De geschorste topman van het internetbedrijf wil onmiddellijk zijn positie als directeur terug. Hij vindt de schorsing schadelijk voor het bedrijf en zeer overtrokken. 'Newconomy heeft zelfs het slot op de deur vervangen, en mijn e-mail geblokkeerd', zegt De Hond. Als de commissarissen de bijzondere aandeelhoudersvergadering nog langer uitstellen, stapt hij naar de rechter.

De Hond zegt geen weet te hebben van de bemiddelingspoging van vrijdag. Hij weerspreekt geruchten dat Van der Vegt vrijdag met zijn auto is afgezet op het Singel. Wel zegt De Hond Van der Vegt te kennen. 'Maar niemand kan namens mij spreken, behalve ikzelf', aldus De Hond. Van der Vegt was woensdag niet bereikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.