Bemiddelaar bleek partner Hooijmaijers

MUIDEN De voormalige VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers heeft een opvallende rol gespeeld in grootschalige woningbouwplannen bij Muiden, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant....

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

Hooijmaijers, die wordt verdacht van ambtelijke corruptie, drukte in oktober 2007 een brief af voor de Muidense PvdA-fractieleider Jan Hylkema, die voor overleg bij hem op kantoor was. Als de gemeente niet zou instemmen met grootschalige woningbouw op het terrein van de KNSF (de voormalige kruitfabriek) zouden er ‘de nodige maatregelen’ worden getroffen, zo staat in het schrijven.

‘Wij voorzien dat er een onwerkbare situatie zal ontstaan met alle denkbare en verstrekkende gevolgen van dien, wellicht ook voor u persoonlijk’, staat in de brief. Hooijmaijers zei nadien dat Hylkema die van zijn bureau had gestolen en gebruikte om stemming te maken. De brief werd nooit verstuurd.

In dezelfde periode kondigde Hooijmaijers in een gesprek met de Muidense PvdA-wethouder Fred Winnubst aan dat die ‘persoonlijk aansprakelijk zou worden gesteld voor verliezen door de projectontwikkelaar’. Twee weken later ontving Winnubst een aansprakelijkheidsstelling van de projectontwikkelaar KNSF.

Winnubst meldde deze actie bij het provinciebestuur, omdat hij zich verbaasde over het feit dat de VVD-gedeputeerde kennelijk op de hoogte was van op handen zijnde juridische acties door het vastgoedbedrijf. KNSF-directeur Visser zegt dat hij geregeld contact had met Hooijmaijers, maar dat die nooit iets voor hem heeft geregeld. Volgens hem proberen de PvdA’ers in Muiden politiek gewin te halen uit de verdenkingen.

KNSF heeft nooit werk gemaakt van de mogelijke aansprakelijkheid van lokale politici. In plaats daarvan procedeert het vastgoedbedrijf tegen de gemeente Muiden en claimt het vele miljoenen schade te hebben geleden. Vorig jaar stelde Noord-Holland een mediator aan in dit conflict.

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de bemiddelaar, de Amsterdammer Cor Mul, zakelijke banden heeft met Hooijmaijers. Deze voormalige directeur van Recreatie Noord-Holland zit samen met de oud-gedeputeerde in het beleggingsvehikel Savera BV, dat investeert in een tweetal bedrijven. Zijn bemiddelingspoging mislukte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden