Bemiddelaar bezorgt Frankrijk kater

Parlementariër Julia meldde het Elysée tevoren dat hij de twee ontvoerde Franse journalisten wilde bevrijden. Het mislukte en hij is nu de zondebok par excellence....

Van onze correspondent Fokke Obbema

De schuld voor die verstoring legt hij bij een curieuze partijgenoot: de parlementariër Didier Julia, een 70-jarige politicus, tevens filosoof, die al sinds 1967 in het parlement zit en daarin altijd ondoorgrondelijk zijn weg is gegaan. Meest opvallende actie tot dusver: een parlementaire missie naar Irak, vlak voor het uitbreken van de oorlog, om steun te betuigen aan het regime van Saddam Hussein.

Afgelopen week trok Julia nog meer aandacht door Frankrijk weer hoop te bieden: de vrijlating van de twee gijzelaars zou ophanden zijn. Ondanks de Franse diplomatie, aldus Julia, maar dankzij zijn eigen inspanningen en die van zijn rechterhand, Philippe Brett. Deze oud-chauffeur van de extreemrechtse politicus Bruno Gollnisch beweerde vorige week op het Franse radiostation Europe 1 dat hij zich op dat moment met de gijzelaars in één ruimte bevond.

In werkelijkheid bleek daar geen sprake van: het mobieltje van Brett werd door de Franse geheime dienst in Syrië getraceerd, niet in Irak. Al even leugenachtig bleek diens latere verhaal dat de vrijlating zou zijn mislukt, omdat het Amerikaanse leger het konvooi had beschoten.

Julia heeft inmiddels het mislukken van zijn missie toegegeven, maar schaamt zich geenszins. Dat zijn initiatief wel eens gevaarlijk voor de gijzelaars zou kunnen zijn geweest, zoals Franse diplomaten anoniem suggereren, doet hem in grote boosheid ontsteken. 'Degenen die dat beweren gebruiken mij als zondebok voor hun eigen onmacht.' Ook stelt hij dat president Chirac 'vanaf het begin' op de hoogte was van zijn missie.

Die opmerkingen zouden als rancune van een gefrustreerd politicus kunnen worden afgedaan, ware het niet dat de kranten Le Monde en Libération de bewijzen onder ogen hebben gekregen van de wetenschap die de regering had over de missie van Julia. Premier Raffarin mag dan nu beweren dat zijn regering het initiatief van de parlementariër niet heeft 'goedgekeurd' en hem ook niet heeft 'ondersteund', maar het kamerlid heeft het Elysée schriftelijk van tevoren op de hoogte gesteld.

Raffarin zegt nu dat de regering door Julia voor 'voldongen feiten' is geplaatst en dat het 'onverantwoordelijk' zou zijn geweest hem tegen te werken. De hoop op vrijlating die de parlementariër zei te kunnen bieden, mocht de regering niet de bodem inslaan, stelt de premier.

Dat klinkt plausibel, maar het maakt wel duidelijk dat de regering geen vertrouwen had in het eigen vermogen de zaak tot een goed einde te brengen. Dankbaar wordt Julia nu dan ook als zondebok gebruikt. 'Iedere voortgang die wij hebben geboekt, is onderbroken door de stappen van de groep-Julia', aldus de minister van Buitenlandse Zaken, Michel Barnier.

Even leek het er deze week op dat de Franse oppositie nu Chirac en de zijnen volop zou gaan aanvallen over de aanpak van de gijzelaarscrisis.

Maar in het parlement stelde de oppositie zich dinsdagmiddag gematigd op. Zolang de gijzelaars in Irak nog vastzitten mag er geen enkele polemiek' over de aanpak van de crisis worden gevoerd, zo vonden de socialisten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden