Update

Bemiddelaar België stopt na afwijzing voorstellen

AMSTERDAM - Bemiddelaar Johan Vande Lanotte, die de regeringsvorming in België nieuw leven moest inblazen, heeft vandaag zijn ontslag aangeboden bij de koning. Hij ziet onvoldoende politieke wil om de onderhandelingen voort te zetten. De koning houdt het ontslag tot maandag in beraad.

Beeld photo_news

De Belgische regeringsvorming is daarmee dichter bij een mislukking dan ooit. De onderhandelingen duren al 208 dagen, een evenaring van het Nederlandse record uit 1977, en zitten in een impasse.

Het is onduidelijk wat koning Albert nog kan doen om een terugkeer naar de stembus te vermijden. Nieuwe verkiezingen zouden hoogstwaarschijnlijk tot een herhaling van zetten leiden, wat gezien de grote druk van de financiële markten onwenselijk is.
Mogelijk betrekt de koning de liberale oppositiepartijen bij de onderhandelingen, wordt een nieuwe bemiddelaar aangesteld of wordt een noodregering benoemd. PS-voorzitter Elio Di Rupo sprak zijn voorkeur uit voor het eerste scenario. In alle gevallen gaat het om 'reanimatiepogingen' in onderhandelingen die 'klinisch dood' zijn, aldus De Standaard.

Finaal voorstel
Vande Lanotte deed deze week een compromisvoorstel aan de zeven onderhandelende partijen. Het was een finaal voorstel, bedoeld om de partijen na vier maanden weer samen aan tafel te krijgen. Twee van de zeven ­partijen - de Vlaamse N-VA en CD&V - hadden echter 'essentiële bezwaren'.

Politici en media aan beide kanten van de taalgrens reageerden verontwaardigd. Vooral CD&V, dat een gematigder imago heeft dan N-VA, kreeg zware kritiek. 'Ooit was ze een verantwoordelijke partij met oog voor het algemeen belang, maar wat wil ze nu?', vroeg De Morgen zich af.

Lege pagina's
De Franstalige krant La Dernière Heure publiceerde twee lege pagina's omdat het geen woorden meer wilde verspillen aan 'dit politieke circus'. De partijen die Vande Lanottes voorstel wel aanvaardden, verweten de twee weigerende partijen lafheid en electorale spelletjes.

Bemiddelaar Vande Lanotte vatte zijn mening tijdens een korte persconferentie samen met een Engels spreekwoord. In vertaling: 'Je kunt een paard naar het water brengen, maar je kunt het niet verplichten te drinken.' Volgens Vande Lanotte vat het spreekwoord 'de grenzen van iedere bemiddelingspoging samen. In het belang van de welvaart van ons land zullen de politici die grenzen moeten doorbreken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden