Bemba staat terecht voor oorlogsmisdaden

Natuurlijk moet hij geweten hebben dat er een strafzaak tegen hem werd opgebouwd, maar waarschijnlijk dacht hij – niet geheel ten onrechte – dat de strafrechtelijke molens van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag langzaam draaiden....

De Belgische politie arresteerde hem zaterdagavond laat in zijn woning in Sint-Genesius-Rode, waar, zo meldt de Belgische krant De Standaard, ‘een vrouw van hem woont’. Een dag eerder was België stilletjes door het Internationaal Strafhof in Den Haag op de hoogte gebracht van het bestaan van een arrestatiebevel tegen Bemba, aldus Sonia Robla, woordvoerster van het Strafhof. ‘Het moest snel gaan. We waren ervan op de hoogte dat Bemba in Brussel was.’

Bemba (45), die als jongeman in Brussel studeerde, is een van de rijkste mannen van Congo. Hij is de zoon van miljonair Jeannot Bemba, die een van de vertrouwelingen was van de voormalige dictator Mobuto Sese Seko. Jean-Pierre Bemba speelde een belangrijke rol tijdens de oorlog die tussen 1998 en 2003 woedde in dit deel van Afrika en die miljoenen mensen het leven kostte. Zijn Beweging Tot Bevrijding van Congo (MLC) controleerde het noordoosten van het land. Zijn rebellen zouden daar flink huis gehouden hebben.

De Verenigde Naties meldden in 2003 wreedheden als het ‘uitsnijden van kinderharten, het verminken en vermoorden van jonge meisjes, het verkrachten van kinderen, het executeren van burgers voor het oog van hun familie’. Ook zouden de MLC-milities zich schuldig hebben gemaakt aan kannibalisme, vooral pygmeeën waren het slachtoffer.

Voor deze zaken wordt krijgsheer Bemba echter – nog – niet vervolgd. Hij wordt vooralsnog nu door het ICC verantwoordelijk gehouden voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die zijn militieleden begingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De MLC schoot tussen 2001 en 2003 toenmalig president Ange-Felix Patassé te hulp, die met een revolte van opstandige legerofficieren te maken had.

Volgens het Strafhof ‘voerden MLC-troepen in het buurland onder leiding van Bemba een grootschalige aanval uit op de burgerbevolking’, waarbij massaal verkracht, gefolterd en geplunderd werd. De hardvochtige interventie van Bemba’s milities mocht trouwens niet baten. Patassé werd op 15 maart 2003 omvergeworpen door generaal François Bozizé. Diens bewind verzocht het ICC om vervolging van Bemba.

Openbare aanklager Luis Moreno-Ocampo van het ICC verwees deze week vooral naar het grote aantal verkrachtingen met een schokkende wreedheid. ‘Er zijn geen excuses voor bevelhebbers die verkrachtingen en plunderingen door hun troepen bevelen, gelasten of toestaan. We hebben bewijzen dat de heer Bemba deze misdaden beging. We kunnen de wonden niet uitwissen. We kunnen wel gerechtigheid bieden.’

Bemba, die na het einde van de oorlog in Congo in 2003 zijn rebellenbeweging MLC omvormde tot politieke partij, was even vicepresident van zijn vaderland totdat hij in 2006 de verkiezingen verloor van zijn aartsvijand, president Joseph Kabila. Sinds april vorig jaar leefde hij in ‘gedwongen ballingschap’ in Portugal en België, waar hij nu in de gevangenis zit.

Binnen twee tot drie maanden wordt hij uitgeleverd aan Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden