Beloning bankiers fors lager door crisis

De beloning van de topbestuurders van Europa's grootste bedrijven is vorig jaar stabiel gebleven, op gemiddeld 5,7 miljoen euro. Bankiers, die tot de crisis de hoogste bedragen ontvingen, zijn door diverse maatregelen tegen onder meer hun bonussen inmiddels onder het gemiddelde gezakt.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILCO DEKKER

AMSTERDAM - Dat stelt het internationale adviesbureau HKP na een vergelijking van de beloning van de 77 bestuursvoorzitters van grote bedrijven uit twee Europese beursgraadmeters. De hoogste beloning is voor Volkswagen-baas Martin Winterkorn, die aan basissalaris en korte- en langetermijnbonussen - en exclusief bijdragen voor zijn pensioen - 12,8 miljoen euro vergaarde. Vorig jaar was dat nog 16,6 miljoen, aldus de onderzoekers. Het eerste (Brits-) Nederlandse bedrijf staat op 6. Shell-topman Peter Voser verdiende volgens dit onderzoek ruim 10,5 miljoen euro. De eerste Nederlander is Paul Polman op plek 23. De Unilever-baas was vorig jaar goed voor bijna 7 miljoen euro.

Volgens het adviesbureau staat de beloning van topbestuurders in heel Europa door de crisis volop in de belangstelling van burgers, politici en aandeelhouders. Dat neemt alleen maar toe, nu er in diverse landen maatregelen zijn genomen om meer openheid over de beloning af te dwingen.

Volgens de onderzoekers wordt de langetermijnbonus een steeds belangrijker onderdeel van de beloning. Die beloning verschilt per land, sector en de grootte van het bedrijf. Vooral farmaceuten (zoals Novartis en Roche) en producenten van consumentengoederen (zoals Unilever en Nestlé) betalen hun bazen goed.

Volgens de studie komt dat doordat topmensen in deze sectoren ook echt naar een concurrent kunnen overstappen. Andere sectoren gebruiken dat argument alleen om veel te betalen.

De topbestuurders in Zwitserland verdienen het meest, vooral door de vele miljoenen bij het eerder genoemde Roche, Novartis en Nestlé. De woede bij de Zwitserse bevolking is groot. Eerder werd in een referendum bepaald dat de aandeelhouders de beloning voortaan moeten goedkeuren. Een referendum dit najaar moet regelen dat topbestuurders niet meer dan twaalf keer meer mogen verdienen dan hun slechtst betaalde werknemer. Die 'loonkloof' is ook in Nederland actueel. Uit het recente Volkskrant-onderzoek bleek dat de topsalarissen weer groeien, waardoor het verschil met de werkvloer groeit. Minister Asscher (Sociale Zaken) wil bedrijven nu verplichten de loonkloof openbaar te maken.

Nederland (Unilever, ASML, Philips, ING) komt als zevende uit het onderzoek. Shell is als Brits bedrijf geteld. Jan Hommen (ING) is hekkensluiter. Zijn beloning bleef gelijk, want ING heeft nog niet alle staatssteun terugbetaald.

HKP bekeek ook de president-commissarissen. Daar duikt Jeroen van der Veer twee keer op, bij Philips (130.500 euro) en ING (86 duizend). Andere Nederlanders zijn onder andere oud-Philipsbaas Gerard Kleisterlee bij Vodafone (540 duizend euro) en oud-Aegon-topman Kees Storm, die voor acht maanden bij bierbrouwer Anheuser-Busch 467 duizend euro ontving.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden