Beloftevolle serie eindigt in tranen

Dafne Schippers verbreekt 30 jaar oud record, maar komt in halve finale te kort voor race om medailles.

MARK VAN DRIEL

DAEGU - Wel een Nederlands record, maar geen finaleplaats. Na een sensationeel begin eindigde het WK-debuut van Dafne Schippers in een teleurstelling. Tranen verdrongen de lach.

Nog nooit had de 19-jarige zevenkampster de 200 meter op een dag tweemaal gelopen. Ze had geen idee dat één afstand zo verschillend kon uitpakken. In de series, halverwege de bloedhete ochtend, etaleerde ze haar zeldzame talent. In de halve finales, tijdens de koele avond, bleek dat de sprint nog geheimen voor haar heeft.

's Ochtends liep ze in een wonderschone, ontspannen stijl naar de vierde tijd: 22,69. Ze verbeterde het 30 jaar oude Nederlandse record van Els Vader (22,81) en verdiende een nominatie voor de Olympische Spelen van Londen. En ze maakte reclame voor zichzelf. Ze bleef drievoudig wereldkampioene Allyson Felix nipt voor.

Dat werd opgemerkt. Tweevoudig olympisch kampioene Veronica Campbell-Brown had de sterke blondine meteen in haar geheugen opgeslagen. 'Ik kende haar niet, maar ik weet nu wie ze is.'

In de halve finale lukte het Schippers niet haar prestatie te herhalen, ondanks een gunstige loting. Net als in de ochtend liep ze in baan vier. Toch rende ze wat verkrampt door de bocht. Op het rechte eind probeerde ze mee te gaan met haar concurrenten, maar ze voelde de energie wegvloeien in de spannende laatste meters.

Ze werd vijfde in haar race, in de negende tijd: 22,92. Als ze 0,07 seconde sneller was geweest, had ze vandaag met zeven andere vrouwen in de finale gestaan.

Schippers had de smoor in. 'Ik had een slechte bocht. Ik probeerde het nog in te halen, maar die meiden zijn zo sterk. Dan kun je het keihard proberen, maar dat was helaas niet genoeg. Ik ging volledig stuk op die laatste twintig meter. Je wilt de finale halen, je weet dat het erin zit. Het is gewoon balen.'

Wat de pabo-studente vooral opbrak was haar gebrek aan ervaring. Tot de WK had ze alleen 200 meters gelopen als onderdeel van de zevenkamp. Nooit verloor ze die. Sterker nog, meestal won ze met vele meters voorsprong. Ze is het gewend zo ver voor te liggen op haar tegenstanders dat ze de zware laatste vijftig meter altijd volstrekt ontspannen kan lopen. Juist dan ontwikkelt een sprinter de hoogste snelheid.

In de halve finale moest ze het laatste stuk plotseling vechten tegen ervaren topsprintsters, die aan weerszijden van haar liepen. Dat was nieuw. Ze had minder hard moeten werken om ze voor te blijven, maar dat is alleen in theorie gemakkelijk. Het vergt oefening, of zelfs een speciale gave, om te ontspannen als de spanning het grootst is.

Het lukte Schippers niet, ook al wordt ze geroemd om haar mentale instelling. Ze is vaak in staat onder druk sterk te presteren. Ze laat zich eerder inspireren dan afschrikken als er prijzen of limieten op het spel staan.

Toch kon ze zichzelf weinig verwijten. Het lukte gisteren geen van de late tieners en vroege twintigers om zich te plaatsen voor de finale. De jongste finalist is zondag 23 jaar, de oudste 35 jaar, en de gemiddelde leeftijd 28 jaar.

Wedstrijdervaring is aan de wereldtop van doorslaggevend belang. En voor Schippers was het opdoen van ervaring het belangrijkste doel van de WK. De wereldkampioene junioren op de zevenkamp moest met het oog op haar deelname aan de Olympische Spelen het verschil ervaren tussen de rust van een juniorentoernooi en de hectiek van een topwedstrijd.

In Londen doet ze volgend jaar mee aan de zevenkamp en vermoedelijk niet aan de sprint. Meestal moet ze een week herstellen van een zevenkamp. Op het olympische programma zijn de series van de 200 meter twee dagen na haar hoofdnummer geprogrammeerd.

Mogelijk doet de snelste vrouw van Nederland wel mee aan de EK atletiek, een maand voor de Spelen. Daar zou ze op de sprintnummers een medaillekandidaat zijn. Met haar toptijd van 22,69 staat ze zesde op de Europese seizoensranglijst. Met haar persoonlijke record van 11,19 op de 100 meter staat ze achtste.

Maar Schippers laat zich de sprint niet opdringen. Hoewel ze met één sprinttraining per week is doorgedrongen tot de mondiale toptien, peinst ze er niet over de zevenkamp vaarwel te zeggen. Daar ligt haar hart, ook al is succes op dat nummer misschien minder gemakkelijk te behalen.

Ze behoort sinds dit jaar tot de top-twintig van de wereld, maar deed aan de WK-zevenkamp niet mee uit vrees voor overbelasting. De 100 meter liet ze om dezelfde reden schieten.

'Deze ervaring kan ik mooi meenemen naar de zevenkamp', zei Schippers na aanhoudende vragen over haar toekomst als sprinter. Geprikkeld: 'Met zo'n 200 meter verdien je veel punten hoor.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden