Beloften van Wilders onder de loep'PVV zwalkt bij stemmen'

DEN HAAG -De SP heeft woensdag frontaal de aanval op de PVV van Wilders geopend. 'De gebroken beloften van Geert Wilders', heet het jongste rapport van het Wetenschappelijk Bureau van de SP. De socialisten hebben daarin het stemgedrag van de PVV in de Kamer geanalyseerd.


'Wilders doet in de Kamer iets anders dan wat hij in de kranten roept', concludeert Kamerlid Ronald van Raak (SP). De analyse somt de tegenstrijdigheden op. De PVV is tegen marktwerking in de zorg, maar stemde voor particuliere investeringen in ziekenhuizen. De PVV is tegen privatisering in het openbaar vervoer, maar stemde in met de aanbesteding van trams en metro in drie grote steden.


En de PVV stelt zich op als de voorvechter van de rechten voor dieren. In de Kamer stemde de partij voor de plezierjacht op wilde zwijnen in de kroondomeinen. De PVV stemde ook tegen een voorstel om de dierenwelzijnsregels aan te scherpen. Op sociaal gebied stemde de partij van Wilders onder meer in met het korten op de huurtoeslag. De PVV maakt het Henk en Ingrid al met al niet gemakkelijk, stelt de SP.


En die boodschap komt de socialisten natuurlijk goed uit, zo vlak voor de provinciale statenverkiezingen van 2 maart. De SP wil de straat terug. Bij de Kamerverkiezingen in 2010 verloor de partij enkele zetels aan de PVV. Bijna een kwart van de kiezers die vorige keer op de SP stemde, koos nu voor de partij van Wilders.


'Beide partijen zetten zich af tegen de politieke elite', verklaart Gerrit Voerman, directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen in Groningen. Bovendien heeft de PVV zich op zorg en sociale zekerheid ('de AOW moet 65 jaar blijven') links geprofileerd. Vandaar dat de SP erop blijft hameren dat de PVV nu akkoord gaat met een AOW-leeftijd van 66 jaar.


Van Raak noemt het vooral belangrijk dat de PVV zich verantwoordt. 'Wilders duikt, gaat debatten uit de weg.' Want de PVV gedoogt dan wel het minderheidskabinet, stelt Van Raak, maar gaat niet 'met de billen bloot'. 'De VVD en het CDA hebben nog ministers die we ter verantwoording roepen in de Kamer. Die heeft Wilders niet.'


Drie publicaties over de PVV. Dat gebeurt niet elke week. Twee ervan zijn een aanval op de partij van Wilders.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden