Beloften in steen? Denkt Miliband dat hij Mozes is?

Gaat het land terug naar het Stenen Tijdperk? Denkt oppositieleider Ed Miliband soms dat hij Mozes is? Is dit het grafmonument van de sociaal-democratie? Of de zwaarste zelfmoordbrief uit de geschiedenis? Nadat Miliband had beloofd om, als hij premier wordt, een 2.5 meter hoge steen met zes verkiezingsbeloften neer te zetten in de tuin van 10 Downing Street, gingen mensen helemaal los op Twitter.

De Britse oppositieleider Ed Miliband. Beeld reuters
De Britse oppositieleider Ed Miliband.Beeld reuters

Hoewel zijn partij waarschijnlijk niet de grootste zal worden, bestaat er een gerede kans dat Miliband premier wordt, simpelweg omdat Labour meer gedoogsteun in het parlement zal kunnen vinden dan de Conservatieven. De 45-jarige socialist, inmiddels omgedoopt tot 'Ed Flintstone' heeft zelfs aangekondigd juridische stappen te zullen ondernemen wanneer David Cameron na donderdag in 10 Downing Street blijft, in een poging om een Conservatieve minderheidsregering te vormen.

Hoe ongeduldig Miliband is bleek zondag toen hij tijdens een werkbezoek aan Hastings een grote witte steen onthulde waarop hij zes beloften had laten kerven, zoals minder immigratie, een sterker economisch fundament en betere gezondheidszorg. Hij kondigde aan deze steen pontificaal in de idyllische rozentuin van de ambtswoning te zullen zetten. Onder de hashtag #edstone sloeg Twitter meteen op hol, met fototrucages en gevatte commentaren.

De grote vraag luidde: wie heeft dit initiatief in vredesnaam bedacht? Toch zeker niet David Axelrod, de peperdure campagnestrateeg van Barack Obama die door Labour is ingehuurd? Zelfs in The Guardian, de krant die Labour door dik en dun steunt, reageerde men verbaasd.

Lat der domheid

'In een van de spannendste verkiezingen sinds een halve eeuw, die zal worden gewonnen door de partij waarin de kiezers de minste wantrouwen koesteren, heeft Miliband zojuist de lat der domheid een stuk hoger gelegd,' schreef commentator John Crace, 'in vergelijking hiermee is het "We zijn veilig" van Neil Kinnock tijdens die Sheffield-bijeenkomst van 1992 bijna slim.'

Dat laatste is een verwijzing naar de triomfantelijke redevoering die Milibands mentor destijds daags voor de verkiezingen hield, verkiezingen die hij verrassend zou verliezen van de Conservatief John Major.

Mocht Miliband inderdaad premier worden, dan is het trouwens maar de vraag of die socialistische monoliet inderdaad mee mag komen. 10 Downing Street is een Rijksmonument en voor elke verandering, ook in de tuin, is een vergunning nodig. Deze moet worden afgegeven door de gemeente Westminster, die wordt bestuurd door de Conservatieven. Er is beroep mogelijk tegen een afwijzing en daar zal dan Labour-minister moet worden belissen.

Dit is de vierde bijdrage van een dagelijkse serie van correspondent Patrick van IJzendoorn over de Britse verkiezingen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden