‘Belliraj was informant én terrorist’

Man werkte voor Belgische geheime dienst...

Van onze correspondent Bart Dirks

BRUSSEL De Belgisch-Marokkaanse terrorist Abdelkader Belliraj kreeg zijn opdrachten direct van Al Qaida, en was gelijktijdig betaalde informant van de Belgische geheime dienst, de Staatsveiligheid. Dit heeft een hoge Belgische politiebron dinsdag verklaard in dagblad De Morgen.

Minister Jo Vandeurzen van Justitie wilde het verhaal gisteren in het parlement ‘bevestigen noch ontkennen’. Wel stelde hij dat hij de werkwijze van de Staatsveiligheid wil verbeteren. ‘De zaken zijn te ernstig. Het gaat over het functioneren van de diensten.’

Volgens de politiebron in De Morgen heeft Belliraj in 2001 een reis naar Afghanistan gemaakt. ‘In Afghanistan heeft hij een bezoek gebracht aan Ayman al-Zawahiri, de nummer twee van Al Qaida en directe medewerker van Osama bin Laden. Daar heeft Belliraj bepaalde opdrachten gekregen van Al-Zawahiri. Dat blijkt uit elementen van het Marokkaanse gerechtelijk onderzoek naar de terreurgroep die onder leiding stond van Belliraj.’

Belliraj zit vast in Marokko. Hij wordt onder meer in verband gebracht met zes onopgeloste moorden in België. Vorige week bleek dat hij zeker sinds 2000 heeft gewerkt als geregistreerde en betaalde informant van de Belgische geheime dienst. Ook is hij hoogstwaarschijnlijk informant geweest voor een andere geheime dienst, mogelijk de Franse DGSE of de Amerikaanse CIA.

‘Dit is de grootste terrorismezaak die België ooit heeft gekend’, zegt de bron over de ontmanteling van de terreurgroep rond Belliraj.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden