Bellingcat: Rusland beschoot Oost-Oekraïne vanaf eigen grondgebied

De gevechten tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne zijn weer opgelaaid. De afgelopen drie dagen zijn zeker zeven Oekraïense militairen omgekomen, de zwaarste verliezen die Oekraïne sinds een half jaar heeft geleden.

Bert Lanting
Separatisten in Oost-Oekraïne Beeld anp
Separatisten in Oost-OekraïneBeeld anp

De strijd concentreert zich rond Debaltseve, een strategisch gelegen stadje dat de rebellen vorig jaar met steun van Russische troepen wisten in te nemen. Volgens het Oekraïense leger zouden de separatisten hebben geprobeerd door de Oekraïense linies bij het noordelijker gelegen Svitlodarsk te breken. Svitlodarsk is in Oekraïense handen. De rebellen beweren dat juist de Oekraïners een offensief zijn begonnen in het gebied.

Volgens waarnemers van de OVSE zetten de separatisten zware wapens in bij hun offensief, zoals Grad-raketten, artillerie en tanks. Volgens de akkoorden van Minsk moesten beide partijen dergelijke zware wapens terugtrekken van de frontlinie. Maar ook de Oekraïners zondigen volgens de OVSE tegen deze afspraken.

Gevoelige nederlaag

De Verenigde Staten hebben hun zorgen uitgesproken over het oplaaiende geweld en drongen er bij Rusland op aan de separatisten tot de orde te roepen. Debaltseve was de plaats waar het Oekraïense leger vorig jaar een gevoelige nederlaag leed. De separatisten omsingelden destijds het Oekraïense contingent in de stad, hoewel er juist een nieuw bestand was afgekondigd. Zij kregen daarbij hulp van een tankeenheid uit Rusland.

Rusland heeft steeds ontkend dat het betrokken was bij de oorlog. Maar in een nieuw rapport concludeert het onderzoeksteam Bellingcat dat het Russische leger in de zomer van 2014 vanaf Russisch grondgebied zeker 149 beschietingen heeft uitgevoerd op Oekraïense posities. Dat blijkt volgens de onderzoekers van Bellingcat uit de vorm van de kraters die inslaande projectielen achterlieten. Daaruit valt de richting af te leiden van waaruit de beschietingen plaatsvonden. Op satellietbeelden trof het onderzoeksteam aan de Russische kant van de grens brandplekken aan die erop duidden dat van daaruit raketten zijn afgevuurd. Ook waren soms de sporen van Grad-voertuigen en andere raketlanceerinstallaties te zien.

Russische inmenging

Volgens Bellingcat heeft Rusland vermoedelijk nog veel meer beschietingen uitgevoerd op de Oekraïense troepen langs de grens, maar in 149 gevallen staat dat volgens het onderzoeksteam met 100 procent zekerheid vast.

De pro-Russische separatisten stonden in juli 2014 onder zware druk van het Oekraïense leger, dat bezig was de grens met Rusland af te sluiten. Daarmee dreigden de rebellen de aanvoer van wapens en strijders via Russisch grondgebied kwijt te raken. Om dat te voorkomen mengde Rusland zich volgens Bellingcat in de strijd.

In diezelfde periode werd ook MH17 boven het door de rebellen bezette gebied neergeschoten. Dat gebeurde met een BUK-raket die uit Rusland kwam en mogelijk zelfs door Russische militairen werd bediend. Russische troepen waren in die tijd ook betrokken bij de slag om Ilovajsk, waar Oekraïense troepen een zware nederlaag leden. Die slag vormde een keerpunt in de strijd in het oosten van Oekraïne. Na weken van zware verliezen wisten de separatisten met hulp van de Russen het Oekraïense offensief tot staan te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden