Bellen? We mailen, pingen of Whatsappen!
AMSTERDAM - Als Eelco Blok wakker ligt van klanten die minder belminuten en sms'en verstoken, dan doet de bestuursvoorzitter van KPN vermoedelijk al een paar dagen helemaal geen oog meer dicht. Het sociale netwerk Facebook biedt gebruikers sinds woensdag de mogelijkheid om gratis met elkaar te bellen. Dat zijn een half miljard consumenten wereldwijd die met een muisklik hun telefoonrekening kunnen verlagen.
De nieuwe dienst, Bobsled, is voorlopig alleen geïntroduceerd in de Verenigde Staten. Het is onbekend wanneer ook Nederlandse gebruikers van Facebook over deze vorm van internetbellen kunnen beschikken.
Maar als die mogelijkheid er komt, zijn er op Bloks thuismarkt 3,8 miljoen consumenten die KPN links kunnen laten liggen.
Die trend plaagt de telecomsector al een tijdje. Een deel van KPN's klanten grijpt al minder snel naar het toestel op het dressoir of in de binnenzak.
De telefoon - vast of mobiel - is allang niet meer het vanzelfsprekend eerste kanaal voor directe communicatie. Het internet verovert al twintig jaar terrein op de telefoon, met steeds nieuwe middelen waarmee we instant en constant met elkaar in verbinding staan.
De uitspraak 'We bellen' verdwijnt voor 'Ik stuur je wel even een e-mail', 'Laten we straks even MSN-en' of 'Je leest het wel op Twitter'. Zelfs de voorlichting van KPN twittert.
Skype
Ook het telefoneren is online gegaan. Nadat Skype de geesten in 2003 rijp had gemaakt voor bellen-via-je-computer zijn er tientallen diensten voor voice over internet-protocol (voip) verrezen. De mobiele telefoon heeft die trend versterkt. Voor twee tot drie tientjes per maand kan een mobiele beller eindeloos het internet op, om daar alternatieven te vinden voor zijn belminuten en tekstberichten. Voipen kan ook mobiel. Dat is helemaal goedkoop als de telefoon via een 'gratis' draadloze internetverbinding (wifi) 'belt' - thuis, op kantoor of een openbaar wifi-netwerk. KPN biedt klanten die breedbandinternet afnemen gratis toegang tot zulke hotspots.
Voor sms-en zijn er ook tal van alternatieven. Wie een Blackberry-toestel heeft kan gratis 'pingen' met andere Blackberry-bezitters. Populair sinds een aantal maanden is Whatsapp, een stukje software voor smartphones van Apple, Android en Nokia waarmee 'gratis' berichten zijn te versturen. De toepassing heeft toegang tot internet nodig, maar is nog altijd goedkoper dan een traditionele sms.
Misschien kan Blok voor een betere nachtrust te rade gaan bij T-Mobile. Want dat is de aanbieder van Bobsled bij Facebook. T-Mobile hoopt geld te verdienen aan klanten die vanuit Facebook een mobiel of vast nummer bellen.
undefined