Bellen van vast nummer naar mobiel niet goedkoper

O2, sinds woensdag de nieuwe naam van de mobiele aanbieder Telfort, hoeft de tarieven voor verkeer van vaste naar mobiele nummers voorlopig niet te verlagen....

Van onze verslaggever

Toezichthouder Opta maakte eind maart bekend dat de aanbieders de prijzen voor bellen van vast naar mobiel dit jaar in twee stappen moeten reduceren: op 1 mei en op 1 december. Volgens de Haagse instantie liggen de tarieven te ver boven die in andere Europese landen. In Nederland is het verkeer van vast naar mobiel goed voor circa drie miljard belminuten. Volgens Opta kunnen bellers hier jaarlijks gezamelijk 175 miljoen euro op besparen.

De beoogde verlagingen zijn het grootst bij KPN Mobile en Vodafone (voorheen Libertel): zij moeten van gemiddeld 18,39 eurocent per minuut naar 12,57 cent in december, een daling met 32 procent. Bij O2, Ben en Dutchtone wil Opta naar een gemiddelde van 16,14 cent, bijna 20 procent minder dan nu.

O2 is de eerste aanbieder die zijn prijzen omlaag moest brengen, omdat Opta over dit bedrijf als eerste besliste in een serie geschillen die de toezichthouder behandelt over de zogeheten terminating-tarieven. O2 moest van Opta zijn tarieven per 1 mei verlagen.

Die beslissing is door de Rotterdamse bestuursrechter geschorst tot 3 juli - op die datum moet de Opta uiterlijk hebben beslist over het bezwaar dat O2 heeft ingediend tegen de tariefsverlaging. Zowel O2 als Opta beschikten gisteren nog niet over de motivering van de rechter.

'Deze adempauze is bijzonder welkom', zegt Ton aan de Stegge, bestuursvoorzitter van O2. 'Wij vinden dat Opta niet bevoegd is om in te grijpen. Bovendien heeft onze branche het moeilijk. We zijn allergisch geworden voor ingrijpen van de overheid: die heeft al ongelofelijk gecasht bij de UMTS-veiling.' O2 betaalde 947 miljoen gulden (430 miljoen euro) voor zijn licentie.

Over de tariefswijzigingen bij de andere vier Nederlandse mobiele aanbieders is nog geen beslissing genomen door Opta. 'Daardoor zullen de verlagingen later worden ingevoerd dan we aanvankelijk dachten', zegt een woordvoerder van de instantie. Hij verwacht dat de aanbieders de individuele besluiten evenals O2 zullen aanvechten.

De betrokken bedrijven reageerden eind maart furieus op het voornemen van de toezichthouder. Vooral het tempo van de prijsdalingen noemden zij 'onacceptabel'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden