Bellen op de fiets wordt mogelijk strafbaar

Bellen op de fiets wordt mogelijk strafbaar. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gaat onderzoeken of het mogelijk is om dit bij wet te verbieden. De campagne om mensen bewust te maken van de gevaren heeft niet voldoende effect gehad, het aantal verkeersongelukken met een telefoon in het spel neemt toe.

Een op de drie jongeren tussen de 12 en 21 jaar gebruikt de mobiele telefoon op de fiets.Beeld ANP

Vorig jaar mei zei Schultz van Haegen nog niets te zien in een verbod op bellen op de fiets. Maar campagnes om het gebruik van de telefoon op tweewielers terug te dringen hebben volgens een woordvoerster van het ministerie onvoldoende resultaat. 'De minister kijkt daarom naar zwaardere maatregelen, een verbod hoort ook bij die opties', aldus de woordvoerster.

Dat het aantal jongeren dat appt, belt of op het internet zit op de fiets toeneemt, is gevaarlijk, blijkt uit cijfers. Bij 20 procent van de ongevallen met fietsers tussen 12 en 24 jaar heeft een smartphone een rol gespeeld.

De campagne om het gebruik terug te dringen zal met oog op het toenemend aantal ongelukken worden uitgebreid. Tot nu toe was de voorlichting vooral gericht op middelbare scholieren, straks zullen ook groep 7 en 8 van de basisschool geïnformeerd worden over de gevaren van het gebruik van een smartphone op de fiets.

Scherm

Psycholoog en adjunct-hoogleraar verkeerspsychologie Dick de Waard doet sinds 2008 onderzoek naar belgedrag op de fiets. Er is een verandering zichtbaar, zegt hij. 'Vroeger telefoneerden mensen vooral op de fiets. Dat is nu anders. Onze aandacht is verschoven naar het scherm, voor berichten en andere zaken. Daar heb je je ogen voor nodig en dat is veel gevaarlijker dan bellen.'

Daarom ziet De Waard meer in het bestraffen van fietsers die hun telefoon gebruiken dan voorheen. 'De voorlichtingscampagne heeft niet genoeg geholpen. Het gaat heel vaak goed, dus dan zie je dat mensen weinig aanleiding hebben hun gedrag te veranderen. Pas als mensen bestraft worden, met een val of boete, zullen ze ermee stoppen.'

Het moeilijke van verbieden is dat je ook moet handhaven, zegt De Waard. 'Hebben agenten daar zin en tijd voor? Bovendien is het eigenlijk al verboden. Het is strafbaar om de verkeersveiligheid in gevaar te brengen, en dat is feitelijk wat je doet.'

Lees ook

Met een campagne probeerde de minister van Infrastructuur in 2014 de opkomst van bellende en typende fietsers een halt toe te roepen.(+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden