Bellen naar mobiel wordt wellicht goedkoper

Het bellen van een gewone 'vaste' telefoon naar een mobiel toestel wordt binnenkort wellicht goedkoper. Telecomtoezichthouder Opta heeft gisteren een streep gezet door de vaste prijs voor bellen naar een mobiele telefoon....

Van onze redactie economie

Zo kan bellen vanaf een vast toestel naar een mobieltje van de ene maatschappij goedkoper zijn dan naar dat van een andere. Dat hangt af van het tarief van het GSM-bedrijf. Door de maatregel zullen de prijzen omlaag gaan, vermoedt de Opta.

De toezichthouder ergert zich er al langer aan dat het bellen naar een GSM zo duur is. 'Met de mobiele markt gaat het heel goed, er is veel concurrentie, behalve op dit punt', stelt een woordvoerder. De Opta heeft al eerder laten weten dat er geen enkele technische verklaring is waarom een telefoontje van een mobiel naar een vast toestel bijna drie keer zo duur is als andersom. De toezichthouder vermoedt dat er verboden prijsafspraken in het spel zijn.

De afgelopen zomer verlaagde KPN in overleg met Libertel, Dutchtone, Ben en Telfort het tarief voor bellen van vast naar mobiel van 90 naar 75 cent per minuut. De Opta en de Consumentenbond vonden dat niet meer dan 'een stap in de goede richting'. Bij goedkope belbedrijven als Tele2 is dat tarief twee kwartjes, dat bij de anderen alleen in de daluren (20 tot 8 uur) geldt.

De KPN strijkt tot nu toe eventuele verschillen tussen de vijf aanbieders vlak, maar dat mag in de toekomst van de Opta niet meer. Daardoor wordt het voor consumenten duidelijk wie het goedkoopst is bij het bellen van vast naar mobiel.

De Opta heeft woensdag verder bepaald dat KPN en ook Libertel een zogeheten aanmerkelijke marktmacht hebben. Gevolg daarvan is dat ze bedrijfjes die iets nieuws bedenken en die van hun netwerk gebruik willen maken, daarvoor tegen redelijke tarieven de gelegenheid moeten geven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden