Bellen met onze correspondent in Portugal: 'De lucht is donkergrijs en as valt als regen uit lucht'

De bosbranden in het midden van Portugal hebben zeker 62 mensen het leven gekost. De 'grootste tragedie sinds mensenheugenis' heeft, in de woorden van premier António Costa, dit weekeinde het land getroffen. Maartje Bakker, onze correspondent in Spanje en Portugal, is zondag aangekomen in het gebied.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Je bent gisteren aangekomen in een plaats 15 kilometer van Pedrógão Grande, de centrale brandhaard. Hoe was de rit ernaartoe?

De laatste kilometers voordat ik aankwam, zag je zwarte bomen, vooral eucalyptussen, met soms nog een paar bladeren aan de top. De grond was zwart en er kwamen rookpluimpjes uit. Verkeersborden zijn met roet bedekt en telefoonlijnen doorgebrand. De lucht is donkergrijs en as valt als regen uit lucht, het ziet er echt bizar uit. Wat ook opvalt is de temperatuur; doordat de lucht gevuld is met rook, schijnt de zon niet en is het hier ongeveer 5 graden kouder dan in de rest van het gebied.

De branden worden omschreven als de ergste in de geschieden van het land. Heb je enig idee of de branden inmiddels geblust zijn?

Volgens het Portugese nieuws zijn er op het moment nog vier actieve branden, maar het is voor mij niet duidelijk of ze wel onder controle zijn. Het is trouwens ook onduidelijk hoe groot het aangetaste gebied precies is doordat de branden zich constant verplaatsten. Het dodental lijkt overigens wel stabiel, namelijk 62.

null Beeld epa
Beeld epa

Hoe reageren de lokale mensen die je hebt gesproken op de situatie?

Er zijn wel vaker bosbranden in het gebied, maar de mensen die ik heb gesproken zeggen allemaal dat de huidige branden met niets te vergelijken zijn. Zowel de grootte als het verwoestende karakter onderscheiden deze brand van eerdere incidenten. Ongeveer 150 mensen zijn op het moment geëvacueerd, naar vier verschillende opvangplekken. Hier verblijven ze totdat ze kunnen terugkeren naar hun eigen huis, als dat er nog staat.

Wat ga je nu doen?

Ik ben nog in het hotel. Bij het ontbijt heb ik een Engels echtpaar ontmoet dat gisteren moest vluchten omdat het vuur nog maar tientallen meters van hun huis verwijderd was. Ik ga zo met ze mee om te kijken of het huis er nog staat. Het is hier trouwens net begonnen met onweren en het echtpaar hoopt dat het gaat regenen. Maar het kan natuurlijk ook dat de bliksem opnieuw inslaat, waarmee de bosbranden waarschijnlijk zijn begonnen.

null Beeld epa
Beeld epa

Lees meer over de bosbranden in Portugal

Reportage: 'Het vuur was verschrikkelijker dan in de bizarste films die ik heb gezien', zegt Fernando Rodrigues. De bosbrand in het midden van Portugal is de ergste die de inwoners van het dorpje zich herinneren.

Kilometers zwarte bomen, verkeersborden bedekt met roet en vervormde auto's. Bekijk hier beelden van de branden in Portugal.

Wat maakt de branden in Portugal zo dodelijk? Monocultuur en het ontbreken van bosbeheer, zegt fysisch geograaf Guido van der Werf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden