Nieuws Roaming

Bellen en sms’en naar een ander EU-land is vanaf vandaag goedkoper

Mobiel contact houden met een ander EU-land is vanaf nu een stuk minder duur. Vanuit Nederland telefoneren naar bijvoorbeeld Frankrijk of Griekenland via een vaste lijn of mobiel, mag niet duurder zijn dan 19 eurocent per minuut, een sms mag niet meer kosten dan 6 cent, exclusief btw.

Een toerist neemt een selfie in Praag. Beeld AFP

Nederlanders betalen nu nog 25 tot 75 cent per minuut voor een gesprek naar een ander EU-land. Dat moet dalen tot maximaal 23 cent, met de btw (21 procent) meegerekend. De tarieven gelden alleen voor particulieren. Zakelijke klanten vallen niet onder de nieuwe regel omdat veel telecombedrijven al aantrekkelijke zakelijke contracten aanbieden, aldus de Europese Commissie.

Gemiddeld was internationaal vast of mobiel bellen binnen de EU drie keer zo duur als binnenlands bellen, en een sms’je naar een ander EU-land meer dan twee keer zo duur als een binnenlands sms’je.

De maatregel volgt op het afschaffen van de roamingkosten op Europees niveau. De Europese Commissie is al sinds 2007 bezig om de kosten voor telefoongebruik in het buitenland in te perken. Sinds 15 juni 2017 geldt voor EU-burgers dat zij in een andere lidstaat voor alle mobiele gesprekken en dataverkeer hetzelfde betalen als in eigen land. Neelie Kroes stond als Eurocommissaris Digitale Agenda aan de wieg van de nieuwe regelgeving.

Het gelijktrekken van de kosten levert telecombedrijven juist een extra kostenpost op: KPN becijferde in 2017 dat het 40 tot 50 miljoen euro was misgelopen. De totale omzet van het bedrijf daalde met 6,6 procent nadat extra kosten voor roaming werden afgeschaft. 

Nooit meer los van de digitale wereld

Eindelijk geen roamingkosten meer in EU, maar let op: dit zijn de valkuilen

Nu het gebruik van de smartphone in andere EU-landen niets extra meer kost, hebben sommige toeristen in Rome voor weinig anders meer aandacht. Niet iedereen is daar blij mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.