Bellaart neemt zes debutanten in hockeyselectie op

Het Nederlands hockeyteam is sinds de prolongatie van het olympische goud in Sydney een kleine duizend interlands aan ervaring armer, maar de ploeg moet volgens Joost Bellaart desondanks nog steeds in staat worden geacht volgend jaar in Maleisië de wereldtitel met succes te verdedigen....

Van onze verslaggeefster

De omvangrijke ploeg telt vooralsnog 23 spelers, onder wie vier doelverdedigers. Vooral het vertrek van de zeer ervaren doelman Ronald Jansen is volgens Bellaart een grote aderlating. Reservekeeper Guus Vogels zal in principe tot eerste man worden benoemd. Begin april hoopt Bellaart bekend te maken wie zijn plaats als reserve zal innemen. Daartoe is zelfs de 32-jarige Bart Looije (Rotterdam) weer opgeroepen.

Ook de bezetting van het middenveld zal met het vertrek van Jacques Brinkman en aanvoerder Stephan Veen op twee plaatsen ingrijpend gewijzigd worden. De nadruk zal tijdens de centrale trainingen de komende maand echter vooral op de strafcorner komen te liggen. Zowel de vaste aangever (Brinkman) als de vaste stopper (Wouter van Pelt) namen na Sydney afscheid.

'We hebben nog steeds een vrij oude selectie', zei Bellaart gisteren bij de presentatie. 'Over vier jaar bij de Spelen zijn acht á negen spelers boven de dertig jaar. Dat is te oud.' De nadruk zal de komende periode dan ook zeker op verjonging van de ploeg komen te liggen.

Na de oefeninterland tegen Duitsland begin april, wat de eerste echte krachtmeting van het Nederlands team zal zijn onder leiding van Bellaart, volgen vooral de centrale trainingen bij de diverse clubs. Zowel de fysiotherapeuten als de assistent-, en keepers trainers zullen daarvoor worden ingezet. 'We willen de spelers tijdens de competitie zo min mogelijk met reistijd belasten', aldus Bellaart.

Een oefentoernooi in Maleisië werd om die reden van het programma geschrapt. Het verzoek van de hockeybond om het zevenlandentoernooi een week te vervroegen in verband met de nationale competitie werd door de organisatie afgewezen, waarna de wereld- en olympisch kampioen helemaal van het programma werd geweerd. Australië is de vervanger.

'Dat was niet onze bedoeling', zei Koos Formsma, bestuurslid tophockey gisteren. De beslissing was desondanks niet meer terug te draaien. In plaats daarvan zal de hockeybond trachten een oefentoernooi in Nederland te organiseren.

Selectie: Jaap Derk Buma, Marten Eikelboom, Peter Wind (Amsterdam), Maarten Froger, Erik Jazet, Karel Klaver, Jan Jorn van 't Land, Teun de Nooijer, Diederik van Weel, Remco van Wijk (Bloemendaal), Piet Hein Geeris, Josef Kramer, Marnix van Rijn (Oranje Zwart), Ronald Brouwer, Friso Jiskoot, Bram Lomans, Guus Vogels (HGC), Jeroen Delmee (Den Bosch), Paul Frederik van Esseveldt (Kampong), Michel van der Struijk (Hurley), Sander Dreesman, Egbert Ho (Klein Zwitserland), Bart Looije (Rotterdam).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden