Belinfante

Het was bij wijze van afscheid dat Judith Belinfante, lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA, mij na de uitzending van een debat voor de IKON-radio (6 juni jl) de woorden toebeet die volgens haar (de Volkskrant, 1 juli) 'een collega-Kamerlid van een andere fractie' zo 'verbaaasd' hebben....

De discussie op de radio, waaraan onder anderen Belinfante en ik deelnamen, ging over het veelbesproken en omstreden kunstbeleid van staatssecretaris R. van der Ploeg (PvdA). Ik ben tegenstander van dat door Belinfante verdedigde beleid, omdat kunst iets anders is dan welzijnswerk en etnische achtergrond naar mijn overtuiging geen criterium mag zijn voor toekenning van kunstsubsidies.

Vanwege dat standpunt zet Belinfante mij nu neer als tegenstander van 'het gelijkheidsbeginsel, zoals geformuleerd in artikel 1 van onze Grondwet'. Het zij zo, andersdenkenden zwartmaken is een beproefde maar ook erg doorzichtige methode, die maar voor zichzelf moet spreken.

Om mijn geloof in de Grondwet gaat het haar bovendien helemaal niet, het gaat Belinfante erom haar eigen opmerkingen, die zij na de uitzending maar in het bijzijn van getuigen maakte, alsnog te rechtvaardigen. 'Na het dichtdraaien van de microfoons maakte mijn opponent een laatste opmerking over het inzetten van macht om culturele diversiteit tegen te houden. Toen ben ik 'uit machteloosheid' in woede ontstoken, schrijft Belinfante, zowel mijn opmerking als haar reactie daarop in het midden latend.

Wat zei ik dan wel niet voor vreselijks? Ik zei: 'Wij kunnen praten wat we willen, maar Van der Ploegs plannen gaan toch niet door. Uw voornaamste coalitiepartner, de VVD, is er immers mordicus tegen.' Het was deze verwijzing naar de politieke verhoudingen in ons land die, zoals ze zelf schrijft, Belinfante in woede deed ontsteken. 'En toch gebeurt het zoals wij het willen', gaf ze me te verstaan: 'Want wij hebben de macht. En als u dat niet bevalt, dan gaat u maar naar een ander land'.

Amsterdam, Pieter Kottman

Arrogantie

Wat een arrogantie om met geen letter aandacht te besteden aan de EO-jongerendag van zaterdag 26 juni!

Mijdrecht, D.T. Roodenburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden