Belinfante strijder tegen 'uitwassen'

De donderdag overleden oud-hoogleraar Belinfante, voornamelijk bekend van de Maagdenhuis-bezetting, was gematigd progressief. Hij was een staatsrechtgeleerde die wilde vasthouden aan wat kabinet en Kamer hadden besloten....

PROF. mr. A.D. Belinfante, oud-hoogleraar staatsrecht en administratief recht aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), is donderdag in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Belinfante werd 88 jaar.

In de jaren zestig verwierf Belinfante landelijke bekendheid, eerst als president van de VARA-televisierechtbank, later vooral als rector-magnificus van de UvA. In die functie werd hij in mei 1969 geconfronteerd met de toenmalige studentenrevolte en de roemruchte bezetting van het Maagdenhuis, het bestuurscentrum van de universiteit.

Minder bekend is dat Belinfante begin jaren zestig ook de grondslag legde voor het nieuwe Reglement Verkeersregels en Verkeers tekens. Daarin werd de befaamde oranje knipperbol bij voetgangers oversteekplaatsen afgeschaft, kregen militaire colonnes niet langer voorrang op het overige verkeer en werden automobilisten verplicht een rode gevarendriehoek in hun auto mee te voeren.

Belinfante studeerde rechten in Leiden, was tussen 1993 en 1940 advocaat en procureur in Den Haag. Hij werkte na de Tweede Wereldoorlog bij Justitie als ambtenaar voor de Bijzondere Rechtspleging, belast met de opsporing en berechting van (politieke) oorlogsmisdadigers. In 1978 publiceerde Belinfante een studie hierover, getiteld In plaats van Bijltjesdag.

Belinfante was gematigd progressief. In 1966 pleitte hij voor de gekozen burgemeester, een jaar later voor de instelling van een nationale ombudsman. In de nasleep van de Maagdenhuis-bezetting liet Belinfante zich echter vooral kennen als de staatsrechtsgeleerde die wil vasthouden aan wat kabinet en Kamer hebben besloten.

Hij was een vastbesloten verdediger van de Wet Universitaire Bestuurshervorming (de 'WUB'). Hij keerde zich in het voorjaar van 1970 in een reeks open brieven aan personeel en studenten van de UvA tegen de 'uitwassen' van de democratisering van het universitaire onderwijs.

In juni 1971 zegde hij zijn lidmaatschap van de PvdA op en sloot zich aan bij DS'70, de partij van dr. Willem Drees jr. In zijn afscheidsbrief aan de PvdA motiveerde hij de overstap met een verwijzing naar de 'zorgwekkend voortschrijdende inflatie' van politieke normen en waarden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden