Belgrado ziet sleutelrol voor Rusland in diplomatie

De Joegoslavische president Milosevic verwacht dat Rusland en de Russisch Orthodoxe Kerk een sleutelrol zullen spelen in het beëindigen van de NAVO-bombardementen op zijn land....

ReutersAFP en AP

Volgens Milosevic zal 'Rusland ook bijdragen tot het zo snel mogelijk vestigen van vrede en beëindigen van deze agressie'. Aleksej veroordeelde de NAVO-bombardementen op Joegoslavië en riep de Serviërs dringend op alles te doen om de Albanese vluchtelingen te laten terugkeren naar Kosovo. Volgens medewerkers dringt Aleksej aan op demilitarisering van Kosovo en hervatting van de vredesonderhandelingen. Zowel de Servische troepen als het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) zouden zich moeten terugtrekken.

De patriarch voerde na zijn ontmoeting met Milosevic ook een gesprek met de gematigde Albanese leider Rugova, zo meldde de Servische televisie. Volgens de Russische ambassadeur in Belgrado, Kotov, duurde het gesprek 45 minuten. Beiden zouden zich hebben uitgesproken 'voor een vreedzame en politieke oplossing van de crisis'.

Maandagavond verklaarde Adnan Merovci, een naaste medewerker van Rugova, vanuit Macedonië dat Rugova wil dat de Servische troepen zich terugtrekken uit de provincie voordat de NAVO haar aanvallen kan staken. Rugova zit onder huisarrest in Pristina.

Interview Milosevic

Volgens Milosevic zal de oorlog om Kosovo de NAVO te gronde richten. De Joegoslavische president zei dit in een interview met de Slowaakse krant Praca. Joegoslavië zal volgens hem nooit van Kosovo afzien en nooit toestaan dat de provincie wordt bezet door NAVO, OVSE of VN. Milosevic vergeleek het belang van Kosovo voor de Serviërs met dat van Jeruzalem voor de Israëli's.

Compromis

De Joegoslavische vice-premier Vuk Draskovic zei gisteren te 'hopen dat de NAVO-agressie tegen Joegoslavië eindigt met een compromis, bezegeld door een VN-resolutie'. Belgrado zal volgens hem elke oplossing aanvaarden die een eind maakt aan de 'NAVO-agressie' zonder de integriteit en soevereiniteit van Servië en Joegoslavië te bedreigen. Draskovic verklaarde dit na een bemiddelingspoging van de Russische speciale gezant Viktor Tsjernomyrdin, die gisteren eerst op bezoek was in drie vroegere Sovjetrepublieken om een vredesinitiatief voor te bereiden.

Vuurgevecht

Albanese en Servische troepen hebben elkaar dinsdag bij de grens tussen beide landen beschoten. Volgens de OVSE zijn de Serviërs niet over de grens gegaan. Het vuurgevecht is het eerste tussen beide legers sinds het begin van de crisis in Kosovo. Een Albanese soldaat zou gewond zijn geraakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden