Belgrado publiceert beloofde wetsontwerp over verkiezingen

De Servische regering heeft de wet gepubliceerd die de zege van de oppositie in de grote steden bij de plaatselijke verkiezingen moet sanctioneren....

Van onze correspondent

Bart Rijs

BELGRADO

Het wetsontwerp komt na een verzoek van de Servische president Milosevic aan de regering om de oorspronkelijke resultaten van de verkiezingen alsnog te erkennen. Dinsdag wordt in een buitengewone zitting van het Servische parlement over de wet gestemd. Dat is niet meer dan een formaliteit, omdat de partij van de Milosevic en haar coalitiepartners over een absolute meerderheid beschikken.

In een aantal van de veertien steden waar de oppositie straks de macht in handen lijkt te krijgen, kwam de Socialistische Partij Servië (SPS) van Milosevic bijeen. Volgens de staatstelevisie hebben de socialisten overal beloofd loyaal mee te werken aan de overdracht van de macht.

De leiders van de oppositie-coalitie Zajedno (Samen) hebben herhaald dat de demonstraties voorlopig blijven doorgaan. 'We eisen economische hervormingen. We willen in vrijheid en waardigheid kunnen leven,' zei Vesna Pesic, de leidster van het Servische Burgerforum in haar toespraak tot de demonstranten. Er waren overigens minder inwoners van Belgrado de straat opgegaan dan de voorgaande dagen.

Joegoslavisch Links (JUL), de partij van presidentsvrouw Mirjana Markovic, waarschuwde de oppositie dat het moet zijn afgelopen met de demonstraties. 'Als je eeuwig blijft doorgaan kun je verwachten dat de staat zich zal verdedigen', verklaarde een JUL-woordvoerder.

Nu Milosevic Belgrado en de andere grote steden uit handen heeft moeten geven, zijn er tekenen dat hij probeert de gevolgen van dat verlies zo klein mogelijk te houden. Hoewel de gemeenten de baas zijn over de lokale omroepen, probeert de Servische president ze met alle middelen in zijn greep te houden. In verschillende plaatsen waar de oppositie de macht zal overnemen, zijn de lokale omroepen met juridische kunstgrepen snel onder gezag van de centrale overheid gesteld.

Het zendbereik van het privé-televisiestation BK werd verkleind en medewerkers werden bedreigd nadat het station uitgebreid beelden had vertoond van het politiegeweld in Belgrado. Normaal kan zestig procent van de Serviërs BK-TV bekijken, maar de staatstelevisie weigert sinds gisteren het tv-signaal via haar netwerk van zendmasten door te geven. Nu is de zender alleen nog in en rond Belgrado te zien.

De sceptische houding van de oppositie werd gisteren gedeeld door buitenlandse regeringen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken De Charette sprak de hoop uit dat de zet van Milosevic niet opnieuw een vertragingstactiek zou blijken. Washington juichte de concessie toe als 'een eerste stap in de goede richting'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden