Belgische wonden

Voor één ding hoeven de Belgen niet bang te zijn, namelijk dat Marc Dutroux ooit nog vrij zal rondlopen. Die voorspelling deed zijn advocaat een week geleden, en daarvoor hoefde hij geen voorspellende gave aan te spreken....

Maar de vraag bleef of de jury de aanklacht over de gehele linie zou honoreren, dan wel op onderdelen een voorbehoud zou maken. Onzeker was ook of de drie andere verdachten als volwaardige handlangers zouden worden aangewezen.

Gisteren gaf de jury haar oordeel over de uit 243 punten bestaande aanklacht. Dutroux kreeg inderdaad het volle pond. Het vonnis tegen hem omvat moord, ontvoering, opsluiting en verkrachting. Zijn vrouw Michelle Martin en kompaan Michel Lelièvre werden medeschuldig bevonden aan de ontvoering en opsluiting van de zes meisjes die in zijn handen vielen.

Alleen over de rol van de zakenman Michel Nihoul was de jury verdeeld, waarna het gerechtshof bepaalde dat er onvoldoende bewijs is om hem te veroordelen wegens medeplichtigheid aan de ontvoeringen. Maar hij is wel aangemerkt als lid van een drugsbende en zal op grond daarvan in elk geval een flinke straf krijgen.

Is nu de hele zaak-Dutroux ontrafeld? De vraag stellen is haar beantwoorden, zei de presentatrice van het Vlaamse tv-journaal gisteren. De affaire heeft vanaf het begin in de reuk van politieel en justitieel falen gestaan. Het gerechtelijk onderzoek is grillig verlopen en het proces heeft bijna negen jaar op zich laten wachten. De trage en onbeholpen afwikkeling vormde een vruchtbare bodem voor wilde speculaties over een pedofiel netwerk dat tot in de hoogste kringen zijn vertakkingen zou hebben.

Tijdens het proces heeft Dutroux voortdurend gezinspeeld op het bestaan van zo'n netwerk. Maar enig bewijs daarvoor bleef uit en de indrukwekkende getuigenissen van Sabine en Laetitia, de twee meisjes die hun gijzeling in Dutrouxs kelder hebben overleefd, maakten het onaannemelijk dat hij slechts een toeleverancier van anderen was.

Hoewel het hof tijdens de verhoren niet altijd uitblonk door doortastendheid lijkt het erop dat de getroffen families vrede kunnen hebben met het vonnis. Maar of dat betekent dat België genezen is van de diepe wonden die de affaire heeft geslagen, moet worden afgewacht. Negen jaar geleden gaven honderdduizenden Belgen uiting aan hun woede in de zogeheten witte marsen. Die zijn verleden tijd, maar gebleven is een diepe argwaan jegens de staat en de politieke elite.

Die argwaan spreekt, in een andere vorm, ook uit het electorale succes van het Vlaams Blok, dat bij de regionale verkiezingen van afgelopen zondag bijna een kwart van de stemmen veroverde. En zoals negeren slecht helpt tegen argwaan, moet worden betwijfeld of het cordon sanitaire nog een effectief wapen is tegen Dewinter en de zijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden