Belgische smaken

Eigen ingrediënten eerst? De titel De smaken van België, samengesteld door de Vlaamse kookschrijvers Livia Claessen en Henri Kleinblatt (met foto's van Benny de Grove), kreeg de toevoeging Koken met ingrediënten van bij ons (The House of Books; euro 22,65, fl 49,90)....

Die ondertitel is een beetje bluf, een paar keer smokkelt het tweetal behoorlijk. Zie hun mosselen (uit Zeeland) op Thaise wijze, die weer een andere Thaise wijze is dan bijvoorbeeld de wijze waarop de drie restaurants van het Belgo-concern (waanzinnig goed lopende Belgische megarestaurants in Londen) mosselen tot Thaise weet om te scholen. Alleen de sjalotten en de olie zouden van Vlaamse bodem kunnen zijn, verder dien je ingrediënten als citroengras, 'limoen kaffir', koriander, chili's, curry pasta en kokosmelk in te slaan. Ook bij de risotto, sushi, de tempura (met 'scampi's') ligt het terroir op een andere breedtegraad.

De rest is wel min of meer Vlaams, met Mechelse koekoek - een ras van kippen met spikkels - en Mechelse bloemkool, witlof, schorseneren, asperges en Noordzeegarnalen die thuis moeten worden gepeld. En, prettig onontkoombaar, een hoofdstuk waarin streekbier in een terrine van paling gaat (Hoegaerden), Rodenbach bij de steak, Brugse Trippel bij een lamscarré, Kriek bij varkenshaasjes en Ciney bij kalfsniertjes.

Jakobsschelpen met lof en curry. Witlof (schuin) in repen snijden. Koraal met de wijn pureren tot een mayonaise-achtige saus, zout en peper erbij. Lof kort bakken in boter, curry erdoor roeren. Snijd het schelpdierenvlees in plakjes (anderhalve centimeter dik), wentel ze door de bloem en bak ze kort aan beide kanten in boter. Lof en schelpdieren opdienen met de saus erover.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.