Belgische schaamte om Dutrouxs sleutel

'In wat een systeem leven wij', vroeg de Belgische vice-premier Louis Michel zich donderdag onthutst af na de vondst van een kilo zout met daarin een sleutel om handboeien te openen....

Van onze correspondent Bart Dirks

Opnieuw staat België het schaamrood op de kaken, nadat op de eerste dag van het proces-Dutroux de achterdeur was open gevlogen van de groene arrestantenbus waarmee Dutroux werd vervoerd. Woensdagavond was het de zijdeur van de groene Mercedes die niet wilde sluiten.

De schrik zit er vooral goed in omdat Dutroux op 23 april 1998 daadwerkelijk wist te ontsnappen. Hij overmeesterde twee rijkswachters en vluchtte met een gestolen dienstwapen uit het gerechtsgebouw van Neufchâteau. Pas na een urenlange klopjacht met duizenden agenten merkte een boswachter Dutroux bij toeval op. De wilde vlucht kostte destijds de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie de kop.

De huidige minister van Justitie, Laurette Onkelinx, laat uitzoeken of Dutroux een vluchtpoging voorbereidde en wie hem daar mogelijk bij hielp. De Procureur des Konings in Aarlen begon een opsporingsonderzoek wegens diefstal van het niet eerder vermiste sleuteltje.

Duidelijk moet worden hoe lang de sleutel al in de kast lag. 'Dutroux zit al sinds 1996 in de gevangenis van Aarlen', zei Onkelinx, daarmee suggererend dat de sleutel er al jaren lag.

Volgens persmagistraat Nico Snelders in Aarlen gaat het om een ouder type sleutel die past op oudere types handboeien. Maar de Belgische oppositie is daar niet zonder meer van overtuigd. En wapenhandelaar Benot Lang, die veel handboeien verkoopt, zei tegen het VRT-journaal dat elk merk handboeien slechts één soort sleutel gebruikt, die past op opeenvolgende series.

Een beschuldigende vinger gaat naar de cipiers in Aarlen. Anderhalve week geleden werd al een van hen geschorst omdat hij foto's had verkocht waarop Dutroux in de gevangenis is te zien. Toch bedankte minister Onkelinx in de Kamer nadrukkelijk de agenten en cipiers die Dutroux bewaken en wees ze erop dat cipiers de sleutel vonden.

Via zijn advocaat Ronny Baudewyn laat Dutroux weten niks van de sleutel te weten. Hij zou zelf onlangs bij de cipiers een nieuw pak zout hebben besteld, dat in zijn cel zou staan.

De advocaten van de slachtoffers en nabestaanden zijn verrast, maar houden zich liever met de rechtszaak zelf bezig. 'Dit is Louis de Funès, slecht en hilarisch', reageerde Marc Huygen, de advocaat van de grootouders van het ontvoerde en vermoorde meisje Eefje.

In de rechtszaal zelf werd donderdag met geen woord gerept over de rel. De zitting met de artsen die autopsie verrichtten op An en Eefje, geschiedde grotendeels achter gesloten deuren. Paul Quirynen, advocaat namens de familie van An Marchal: 'Eén meisje is erger misbruikt dan het andere. De omstandigheden waarin ze dood zijn aangetroffen, is van een uitzonderlijke gruwelijkheid.'

Volgens de advocaat stelt Dutroux voortdurend irrelevante vragen aan de gerechtsartsen en oreert hij over zijn vrachtwagen. 'Het is allemaal heel pijnlijk. Dutroux is een absoluut gevoelloos man die zich in het midden van de belangstelling wil werken.'

Donderdagavond werd Dutroux verhoord over de sleutel in het pak zout. Daarover is nog niets bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden