Belgische regering zet leger in bij onrustige gevangenissen

De Belgische regering zet 180 militairen in om de taken van stakend gevangenispersoneel over te nemen, meldt De Morgen. Afgelopen weekend kwamen tweehonderd gedetineerden in opstand tegen de omstandigheden in gevangenis Merksplas en in Waalse en Brusselse gevangenissen wordt al twee weken gestaakt door bewakingspersoneel. Vandaag komt de regering bijeen om zich te beraden over de toestand.

Stakend gevangenispersoneel in Brussel Beeld belga
Stakend gevangenispersoneel in BrusselBeeld belga

Volgens minister van Justitie Koen Geens is de inzet van het leger nodig omdat de aanhoudende stakingen tot problemen leiden met beveiliging en de gezondheid van de gedetineerden. Eerder nam de politie al taken van stakende cipiers over, maar ook dit leidde tot protest vanwege het capaciteitstekort bij de politie.

De militaire vakbond reageert verbaasd op de beslissing om het leger in te zetten. 'Merkwaardig voor een regering die Defensie afbouwt en er toch steeds meer beroep op doet als een laatste reddingsboei', aldus de secretaris-generaal.

Geens probeert met de extra mankracht tijd te winnen om tot een akkoord te komen met de vakbonden over extra gevangenispersoneel. Vrijdagavond kwamen Geens en de vakbonden met een protocol waarin onder meer de werving van 405 nieuwe personeelsleden werd beloofd. Dat protocol werd echter verworpen door de achterban van de vakbonden, waardoor deze weer met de minister om de tafel moeten.

Protesten gedetineerden

Naast de stakingen kampen enkele gevangenissen met protesterende gedetineerden. Zaterdag bezetten tweehonderd gevangenen in Merksplas de luchtplaats, waar ze volgens de directie brand stichtten en een flinke ravage aanrichtten. Tijdens ingrijpen van de politie en het Bijzondere Bijstandsteam vielen twee gewonden. Zo'n honderd gevangenen zijn overgeplaatst. De ontevreden gedetineerden eisen meer inspraak en vinden dat de directie te weinig naar hen luistert.

Zondagavond weigerden tientallen gedetineerden in de Gevangenis van Antwerpen terug te keren naar hun cel, waarna de politie met pepperspray de rust moest herstellen.

'Verrottingsstrategie'

Verschillende deskundigen van de Vrije Universiteit Brussel schreven zaterdag een opiniestuk in De Morgen, waarin ze de 'verrottingsstrategie' van het Belgische gevangeniswezen hekelen: 'van opeenvolgende stakingen, overbevraagd personeel, loze beloftes en een in gebreke blijvende overheid zonder beleidsvisie, rigide vakbonden die kortzichtig eigenbelang vooropstellen, erbarmelijke infrastructuur en dat alles met de gedetineerden als speelbal.'

Volgens de experts zijn de cellen overbevolkt en bevindt zich er vaak geen stromend water, staan de vloeren van enkele 19e-eeuwse panden op instorten en zijn er in sommige gevangenissen nauwelijks activiteiten of welzijnsdiensten voor gevangenen.

Het opiniestuk roept op een gegarandeerde dienstverlening tijdens stakingen door het bewakend personeel op te nemen in de wet, om zo de basisrechten van gevangenen te kunnen waarborgen. Het Europese Comité voor de Preventie van Foltering riep hier al eerder herhaaldelijk toe op, nadat in 2005 doden vielen onder gedetineerden tijdens stakingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden