NieuwsBelgië

Belgische regering dreigt te vallen over VN-migratiepact

De top van het Belgische kabinet probeert maandagmiddag te voorkomen dat de regering valt. Oorzaak van de crisis is het VN-migratiepact van Marrakech, dat op 10 december wordt getekend. Premier Charles Michel heeft in een toespraak voor de VN gezegd dat hij het pact steunt. Voor regeringspartner N-VA is dit onverteerbaar.

N-VA voorzitter Bart De Wever: ‘Een regering die naar Marrakech gaat, steunen wij niet.’ Beeld BELGA
N-VA voorzitter Bart De Wever: ‘Een regering die naar Marrakech gaat, steunen wij niet.’Beeld BELGA

‘Een regering die naar Marrakech gaat, is een regering die wij niet steunen’, zei N-VA-leider Bart De Wever maandag na partijoverleg. Volgens zijn Vlaams-nationalistische partij is het pact te uitnodigend voor migranten en zou het hen te veel rechten geven. De N-VA heeft als enige regeringspartij fundamentele problemen met het migratiepact. De andere drie regeringspartijen (de Franstalige, centrum-rechtse MR, de christen-democraten CD&V en de liberale OPen Vld) steunen het wel.

Het migratiepact werd twee jaar door de Verenigde Naties voorbereid zonder dat er ook maar een haan naar kraaide, maar de afgelopen maanden leidt het in sommige Europese landen plotseling tot grote politieke spanningen. Toen Oostenrijk eind oktober in navolging van de VS en Hongarije zijn steun introk, begon het ook in andere lidstaten te rommelen.

Aanvullende verklaring

In Nederland, waar vooral de PVV en Forum voor Democratie vrezen dat het pact ‘de deur opent voor nieuwe migratiestromen’, is de brand afgelopen vrijdag geblust. Het kabinet steunt het pact, en komt met een aanvullende verklaring om onbedoelde juridische consequenties te voorkomen.

Ook in België werd gedacht dat de crisis kon worden bezworen met zo’n verklaring, maar die hoop is maandag door de N-VA de bodem ingeslagen. ‘Je kunt niet zeggen dat het pact wit is, en dan een verklarende nota toevoegen om te zeggen dat het zwart is’, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) maandag.

Bij het topoverleg, dat maandagmiddag achter gesloten deuren wordt gevoerd, zal premier Michel een voorstel op tafel leggen om uit de impasse te raken. Wat dat is, wil hij niet zeggen, maar zijn opties zijn beperkt en waarnemers sluiten niet uit dat de regering valt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden