Belgische rechter gaat jagen op Karadzic en Mladic

De Belg die de moord onderzoekt op de Libanese premier Rafik Hariri, is voorgedragen als opvolger van Carla del Ponte bij het Joegoslavië-Tribunaal....

Bart Dirks

Om de zelfmoordterrorist te identificeren die in februari 2005 de Libanese premier Rafik Harari en 22 omstanders om het leven bracht, zette Serge Brammertz een opvallende techniek in. De Belg liet in vijf steden in het Midden-Oosten monsters van de lucht nemen. Bij forensisch onderzoek waren bij de dader namelijk sporen aangetroffen van een heel specifieke luchtverontreiniging.

Het onderzoek van de Verenigde Naties is nog niet afgerond, maar Brammertz geeft er geen leiding meer aan. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft hem dinsdag voorgedragen als opvolger van Carla del Ponte bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Del Ponte (60) wordt voor Zwitserland ambassadeur in Argentinië.

De 45-jarige Serge Brammertz werd geboren in Eupen, het Duitstalige stukje van België. Hij spreekt vloeiend Duits, Frans, Nederlands en Engels. De liefhebber van autosport en karate studeerde rechten en criminologie. Hij begon zijn loopbaan als advocaat in Verviers en als docent en hoogleraar in Luik.

In 1997, rond de hervormingen van de Belgische politie en justitie tijdens de affaire-Dutroux, werd Brammertz de eerste federale magistraat van het land; half 2002 werd hij benoemd als de eerste federale procureur. Onder zijn leiding werden in Brussel enkele terrorismeprocessen in gang gezet.

Maar al binnen een jaar maakte hij de overstap naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij werd er plaatsvervangend aanklager en kreeg er te maken met processen rond genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in onder meer Congo, Darfur (Soedan) en Oeganda.

In 2006 leende het Strafhof hem tijdelijk uit aan de VN om het Hariri-onderzoek te leiden. Zijn voorganger in Libanon, Detlev Mehlis, beschuldigde hem er in het Duitse weekblad Stern van dat hij het onderzoek opzettelijk vertraagde.

Al in juni werd Brammertz genoemd als opvolger van Carla del Ponte. Maar hij kreeg concurrentie van David Tolbert, de Amerikaan die al jarenlang de rechterhand van Del Ponte is. Het leek logischer om iemand aan te stellen die al volledig ingewerkt was, want indien de Serviërs Ratko Mladic en Radovan Karadzic snel worden opgepakt, sluit het Tribunaal tegen 2010 zijn deuren. Dan zouden ook alle beroepszaken moeten zijn afgehandeld.

Vanwege de tweestrijd stelde Del Ponte haar vertrek met enkele maanden uit, tot januari. De VN-Veiligheidsraad krijgt nu toch de Belg als opvolger voorgedragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden