Belgische premier biedt ontslag aan

De Belgische premier Yves Leterme heeft de strijd na bijna vier maanden opgegeven. Hij is er niet in geslaagd ‘de tegengestelde meningen tussen de Vlaamse en Franstalige partijen in zijn regering te verenigen’, aldus zijn zegsman Peter Poulussen....

De Vlaamse christen-democraat is maandagavond laat naar koning Albert II gegaan om zijn ontslag aan te bieden, bevestigt Poulussen. Het was rond middernacht nog onduidelijk of de vorst het ontslag heeft aanvaard. Poulussen: ‘Het kan ook zijn dat de koning het weigert in het landsbelang of eerst de partijvoorzitters consulteert.’

Vandaag moest Leterme een voorstel aan het parlement presenteren voor een ‘grote staatshervorming’. Maar het werd de laatste dagen duidelijk dat die belofte uit het regeerakkoord onhaalbaar was. Daarop raakte het geduld op bij zijn eigen partij, de CD & V, en bij de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-vA) waarmee het CD & V samen een lijst vormt.

Bovendien dreigde de regering van Vlaanderen, geleid door Letermes partijgenoot Kris Peeters, niet akkoord te gaan met een alternatieve ‘dialoog tussen de gemeenschappen’. Belgische media spreken van een ‘koningsdrama’.

De steun van de Vlaamse regering was cruciaal. Deze wilde alleen maar 400 miljoen euro bijdragen aan de federale begroting als Leterme een substantieel plan zou presenteren.

Leterme was in juni 2007 de grote winnaar van de verkiezingen. Daarop volgde een moeizame formatie. De regering-Leterme I werd pas vlak voor Pasen beëindigd met de belofte dat er op 15 juli een staatshervorming zou zijn. De Franstalige partijen bleven daar echter tegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden