Belgische politie pakt islamisten op

De Belgische staatsveiligheidsdienst en een aantal politiediensten hebben woensdag een 'logistiek netwerk' van Algerijnse moslim-fundamentalisten ontmanteld. De politie deed huiszoekingen in Brussel, Luik en in de buurt van Waver....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

Het parket zei dat de twaalf op verdenking van betrokkenheid bij een criminele organisatie en overtreding van de wapenwet waren aangehouden. Acht van hen, allen Algerijnen, zijn in voorlopige hechtenis geplaatst.

De Belgische minister van Justitie Wathelet zei op de Vlaamse tv over aanwijzingen te beschikken dat de Algerijnse Gewapende Islamitische Groep (GIA) vanuit België een 'aanslag in het buitenland' voorbereidde vóór het einde van de ramadan. Dat was gisteren.

Bij vijftien huiszoekingen werd een grote hoeveelheid machinewapens, granaten en munitie in beslag genomen. Ook stuitte de politie op vervalste identiteitspapieren, moderne telecommunicatie-apparatuur, forse sommen geld en aanwijzingen van bankrekeningen in Zwitserland. Het parket heeft de razzia donderdag bevestigd.

Volgens het parket is door de actie een 'logistiek netwerk' van Algerijnse moslim-fundamentalisten ontmanteld. De verdenking bestond, onder meer op grond van waarschuwingen door de Franse geheime dienst, dat de Algerijnen terroristische aanslagen in Europa aan het voorbereiden waren.

De aangehouden verdachten zijn vermoedelijk leden van de GIA. De GIA is de belangrijkste en meest gewelddadige guerrillabeweging in Algerije, verantwoordelijkheid voor de moord op tientallen buitenlanders. Eind vorig jaar kaapte de GIA in Algiers een Frans lijnvliegtuig. Nadat drie inzittenden waren doodgeschoten, werd het vliegtuig uiteindelijk in Marseille ontzet, waarbij de vier kapers werden gedood.

De GIA heeft het in Frankrijk steeds moeilijker om zich staande te houden. De Franse politie heeft de afgelopen maanden bij diverse razzia's tientallen GIA-leden opgepakt. De Belgische autoriteiten vermoeden dat het de Algerijnse terroristische beweging te heet onder de voeten werd in Frankrijk. Een deel van de Franse GIA-kern zou daarom al zijn uitgeweken naar België.

Het startsein voor de gecoördineerde actie vormde de arrestatie in de nacht van dinsdag op woensdag van een Algerijn in Antwerpen. De politie, getipt door buitenlandse (vermoedelijk Franse) collega's, reed de man klem nabij de oprit van de autoweg naar Luik. Tegen de Algerijn was een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

De razzia werd uitgevoerd door de staatsveiligheidsdienst, rijkswacht en de terrorismecel van de Brusselse BOB (buitengewone opsporingsbrigade), versterkt door een speciale interventie-eenheid. De twaalf gearresteerden werden gistermiddag voorgeleid aan onderzoeksrechter Staes-Pollet. Twee werden vervolgens weer vrijgelaten. De politie sluit niet uit dat nog meer arrestaties zullen volgen.

De staatsveiligheidsdienst hield de bewegingen van de moslim-fundamentalisten al enkele maanden nauwlettend in het oog. Ze was al eerder getipt door de Franse inlichtingendienst dat de Algerijnse groepering haar activiteiten en wapenarsenaal aan het verplaatsen was naar België.

De Nederlandse justitie zegt geen aanwijzingen te hebben dat aanhangers van de GIA sinds kort op grote schaal actief zijn in Nederland.

'De groep is niet groot in Nederland, maar er wordt wel naar ze gekeken', aldus een woordvoerder van de binnenlandse veiligheidsdienst (BVD).

Volgens het ministerie van Justitie is er tot nu toe ook geen ministerieel overleg geweest tussen Frankrijk en Nederland over mogelijke acties tegen de beweging. De GIA heeft volgens Algerijnse ballingen wel vertegenwoordigers in Nederland en zou in Tilburg over een drukkerijtje beschikken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden